Az "A" vitamin

  Kategória Vitamin ABC
23
nov

édesgyökér Az immunitás csodaszere. Ez tart meg bennünket szépnek és fiatalnak, ettől lesz a bőrünk és minden nyálkahártyánk egészséges. Előfordul, hogy amikor reggel a tükörbe nézünk, még üdének látjuk az arcunkat, de délutánra már fáradtnak, hervadtnak, nyúzottnak. Néha olyan érzés fog el, mintha öt évvel öregebbek volnánk a valóságnál. Vannak akinek alkonyatkor vagy éjszaka látási zavarai támadnak. És van, aki hajlamos a nyálkahártya–fertőzésekre, például a torok, az orr, a hörgők, a hólyag vagy a vagina területén. Elolvasom a teljes cikket »

A B1 vitamin

  Kategória Vitamin ABC
23
nov

édesgyökér         Idegeink táplálói A B –vitaminok szolgáltatják testsejtjeinknek az energiát, ők indítják be a zsír és a fehérjék anyagcseréjét. A különféle B – vitaminokban sok a közös vonás, ezért szokták B-vitamin – komplexumként emlegetni őket. Általában ugyanazokból a táplálékforrásból erednek, és olyan szorosan működnek együtt, mint egy nagycsalád tagjai, vagy egy gyár kollektívája. Mindegyikük oldódik vízben, ami azt jelenti, hogy a vér és a vizelet gyorsan kimossa, és így sűrűn kell pótolni őket. Az alaposan megrágott és nyállal jól összekevert ételből jobb hatásokkal szívódik fel. A B-vitaminok sohasem fordulnak elő izolálva a természetben, hanem komplexumként állandóan együtt vannak – akár egy kotkodácsoló tyúkcsapat.   Elolvasom a teljes cikket »

A B2 vitamin

  Kategória Vitamin ABC
23
nov

édesgyökér Kereken 70 billió testsejtet sétáltat meg mindegyikünk nap, mint nap, de nincs közöttünk egyetlenegy sem, amely e nélkül a vitamin nélkül boldogulna. Minden egyes testsejt legkevesebb 100 000”alkatrészből” áll; ilyenek a receptorok, az enzimek, szállítóproteinek, öröklődési anyagok, utak és csatornák, energiarendszerek, immuntestek stb. Ha a buzgó sejtben nem táplálják az életet a nap minden órájában riboflavin molekulák, megbénul, az összeroppan az egészség. A riboflavin ugyanis fontos részét alkotja két enzimnek, amelynek fő feladata, hogy a szénhidrátokból és zsírokból beindítsa az energiatermelést. Elolvasom a teljes cikket »

A B3 vitamin (Niacin)

  Kategória Vitamin ABC
23
nov

édesgyökér A B3 boldogítja az idegeket: Sokan vannak, aki gyakori vagy elszórtan jelentkező bőrbetegségekkel kínlódnak, gyakran idegesek, ingerlékenyek, vagy éppen ellenkezőleg, depressziósak és ráadásul sűrűn van hasmenésük. Ezeknek a pácienseknek rendszerint háromféle gyógyszert ír fel az orvos, amit a patikában beszereznek: egyiket hasmenés ellen, egy másikat bőrbetegségekre, a harmadikat idegesség ellen.   Elolvasom a teljes cikket »

A B5 vitamin

  Kategória Vitamin ABC
23
nov

édesgyökér E B – vitamin neve a görög „panthosz” szóból ered, ami azt jelenti: mindenfelől. Ugyanis valóban mindenütt megtaláljuk, csak abban a táplálékban nem, amit az átlag európai ember naponta az asztalára tesz. Ennek ellenére makacsul tartja magát az anyagcsere – szakemberek körében az a divatjamúlt vélemény, hogy pantoténsav – hiány nem létezik, mindenki hozzájut B5 – vitamin – tartalmú tápanyaghoz. A valóság azonban nem ilyen kedvező. Elolvasom a teljes cikket »

A B6 vitamin (piridoxin)

  Kategória Vitamin ABC
24
nov

édesgyökér Számos enzim alkotórészeként sokféle feladata van a szervezetben. Részt vesz az aminosavak, az esszenciális zsírsavak és a vas anyagcseréjében. Nélkülözhetetlen az ellenanyagok és a vörösvértestek képzéséhez. Mivel legfőbb feladatát az aminosavak alakításában tölti be, szükséglete arányában áll a fehérjebevitellel. A B6 – vitamin fontos szerepet játszik az immunrendszerünkben. A fehérje-feldolgozás, zsír- és szénhidrát – anyagcsere, gyomorsav, immunrendszer, vörösvértestek. A nátrium és kálium egyensúlya. Idegműködés, vércukorszint, vízháztartás, látás, szívműködés, izomtevékenység, hajnövés, vérkeringés.   Elolvasom a teljes cikket »

A B7 vitamin (biotin)

  Kategória Vitamin ABC
24
nov

édesgyökér A szép, sima selymes bőr és a dús, fényes haj titka a belekben rejlik. Ott termelik ugyanis a bizonyos baktériumok a biotint (B7 – vitamin). Tehát mi magunk állítjuk elő ezt a vitamint, de csak ha az étrendünk elég sörélesztőt, májat, tojássárgáját, paradicsomot, szójababot, barna rizst és korpát tartalmaz. Elolvasom a teljes cikket »

A B8 vitamin (kolin)

  Kategória Vitamin ABC
24
nov

édesgyökér   Gyakran derül ki arról, akinek emlékezetzavarai vannak, vagy túl magas a koleszterinszintje, hogy egyszerűen kolin - hiánya van. B8 – vitamin elsősorban a tojássárgája, a máj, a sörélesztő és a búzacsíra tartalmaz. Az 1990 –es évekig úgy gondolták, hogy szervezetünk bőségesen megtermeli saját B8 – vitamin szükségletét. A kutatók azonban 1993 elején megállapították, hogy erős lelki nyomás alatt állók a normális B8 – vitamin- szükségletnek akár a dupláját is elhasználják.   Elolvasom a teljes cikket »

A B9 vitamin (inozitol)

  Kategória Vitamin ABC
24
nov

édesgyökér     Az inozit (B9) kivalló altatószer, megszabadít a szorongástól és a feszültségtől, sőt még a magas vérnyomást is csökkenti. Némely kutatók ugyanolyan hatást tulajdonítanak ennek a vitaminnak, mint egy nyugtatószernek. Elolvasom a teljes cikket »

A B10 vitamin

  Kategória Vitamin ABC
24
nov

édesgyökér         A B10 – vitamin (PABA) a szépség vitaminja. Létezik hát egy B – vitamin, amely pótolni tud minden kozmetikai szert és festéket. Valójában ez nem meglepetés, hiszen a kutatók régóta tudják, hogy a sima, egészséges, ránctalan bőr, a dús, színét megőrző haj és a csinos külső eredője az anyagcsere, nem kell külső segítséghez folyamodnunk érdekükben. A szabadban élő állatok bizonyítják ezt: bőségesen ellátják magukat PABA – tartalmú táplálékkal, és ennek köszönhetik, hogy életük végéig megtartják pompás szőr-, toll- vagy pikkelyruhájukat. Az állatoknak nem kell szolárium, nincs szükségük éjszakai és nappali hidratáló krémekre, hajfestékre, spray-kre, gélekre, hajcsavarokra, lakkokra és más vegyi anyagokra. Az állatok minden mesterséges eszköz nélkül is mindig „csinosak és vonzók”. Elolvasom a teljes cikket »

A B11 (folsav) vitamin

  Kategória Vitamin ABC
24
nov

édesgyökér A folsav rendkívül szükséges örömhormonjaink termeléséhez, mégis, alig van ember, akinek elegendő lenne a szervezetében ebből a B-vitaminból. Elolvasom a teljes cikket »

édesgyökér A B12 messze a legbámulatosabb vitamin. Napi szükségletünk csak 3 milliomod gramm, és egész életünk során nincs szükségünk többre, mint egy gabonaszemsúlynyira. Hatása mégis szinte lélegzetelállító. Elolvasom a teljes cikket »

Béta-karotin

  Kategória Vitamin ABC
24
nov

édesgyökér A Béta-karotin az A-vitamin elővitaminja, a szervezet maga állítja elő belőle az A-vitamint a májban. Elolvasom a teljes cikket »

Bioflavonoidok

  Kategória Vitamin ABC
24
nov

édesgyökér A bioflavonoidok a citrusfélék sárga és narancssárga színét adják. Felelősek az erek falának szilárdságáért, hozzájárulnak a C-vitamin megfelelő felszívódásához és hatásának kifejtéséhez, a kötőszövetek egészségéhez. Elolvasom a teljes cikket »

A C-vitamin

  Kategória Vitamin ABC
29
nov

édesgyökér A természet egyik legcsodálatosabb találmánya a C-vitamin, más néven aszkorbinsav. Ha a tápanyagok olimpiáján át kellene adni az aranyérmet, kétségtelenül a C-vitamin lenne a győztes. Elolvasom a teljes cikket »

A D-vitamin

  Kategória Vitamin ABC
29
nov

édesgyökér A D-vitamin teszi erőssé és stabillá a csontvázunkat. A nők a menopauza után rengeteg anyagot veszítenek a csontjaikból, ezért különösen törelkedniük kell a bőséges D-vitamin fogyasztásra. Elolvasom a teljes cikket »

Az E-vitamin

  Kategória Vitamin ABC
29
nov

édesgyökér Az E-vitamint is a természet csodái közé sorolhatjuk sokrétű hatásmechanizmusa miatt. Tudta például, hogy közvetlenül az infarktus után beadott E-vitamin megakadályozza a szívizom további károsodását? Elolvasom a teljes cikket »

Az F-vitamin

  Kategória Vitamin ABC
29
nov

édesgyökér A szép bőr és egészséges haj őre, de mindemellet megelőzehetők vele az érrendszeri megbetegedések és a koleszterin lerakódása. Elolvasom a teljes cikket »

A K-vitamin

  Kategória Vitamin ABC
29
nov

édesgyökér Ez a vitamin sokáig élte Hamupipőke életét, alig akadt tudós, aki komolyan foglalkozott volna vele, mert úgy tűnt, hogy csak egyetlen szóra érdemes tulajdonsága van: megakadályozza a véralvadást. Mostanára azonban a világ elé lépett, és a biokémikusok, anyagcsere-szakértők kedvence lett. Elolvasom a teljes cikket »

édesgyökér A lutein különösen a szemre hat jótékonyan, főleg olyan szembetegségek esetén hatékony, melyek valamilyen krónikus megbetegedés szövődményeként jelentkeznek. Laboratóriumi vizsgálatok igazolták a likopin daganatképződés-gátló hatását is. Elolvasom a teljes cikket »