Rizs

  Kategória Ételeink gyógyhatásai
09
dec
Rizs

A legtöbb fogyókúrázó azt gondolja, hogy minden szénhidrát tartalmú élelmiszert ki kell iktatni az étrendből. Azt kevesen tudják, hogy megkülönböztetünk egyszerű és összetett szénhidrátokat, amelyek közül az előbbit valóban érdemes elhagyni (idetartoznak a finomított élelmiszerek: a fehér liszt, a cukor, valamint az extrudált, roppanós, feldolgozott ételek), viszont az utóbbi csoportra mindenképpen szüksége van a szervezetünknek, hiszen energiát nyerünk belőle.

A finomított szénhidrát akadálytalanul bekerül a véráramba, rögtön felszívódik, és megemeli a vércukorszintet, ami azután hirtelen leesik: ez rövid távon farkasétvágyat és ételfüggőséget okozhat, hosszú távon pedig előkészítheti a II. típusú cukorbetegséget, hozzájárul a depresszióhoz, szorongáshoz, pánikbetegséghez vezethet. Ennek a kérdésnek a tisztázása fontos a rizs esetében is, mert a fehér változata már finomított termék, míg a hántolatlan barna rizs sokkal több rostot tartalmaz, és ugyanúgy, mint a teljes kiőrlésű magok, a héjában hordozza a sok értékes ásványi anyagot és nyomelemet. Mivel a barna rizs az összetett szénhidrátok csoportjába tartozik, rendszeresen fogyasztva nem hagyja, hogy vércukorszintünk ingadozzon. Magas rosttartalmának köszönhető, hogy nem szívódik fel azonnal, így az éhségérzet is később alakul ki – sőt, ha még zöldséget is eszünk hozzá, tovább lassíthatjuk ezt a folyamatot.

Cimke:  Bejegyzés közzétéve ekkor 2011. december 09., péntek idő 18:11 ebben a kategóriában: Ételeink gyógyhatásai. Trackback kikapcsolva.

  0 hozzászólás

  Szólj hozzá te is!

  Neved (beceneved) (*)
  E-mail (nem publikáljuk) (*)
  Weblapod (ha van)
  Hozzászólásod