Mi is az a barna rizs?

Gondoltunk már arra, hogy túl sok kenyeret és tésztát fogyasztunk? Ezek az élelmiszerek keringési problémákat, cukorbetegséget és sok embernél elhízást okoznak.
Ha hetente kétszer-háromszor megpróbáljuk a tésztát rizzsel helyettesíteni, sokat teszünk egészségünk érdekében.

 
 


A rizs (Oryza sativa) a Távol-Keleten őshonos növény – tehát nem egy hungarikum, de legalább egészséges – alapvető élelmiszernek számít. Rendkívül víz- és melegigényes növény. Vannak szárazságtűrő fajták is, de a nagyobb terméshozamúak csak árasztásos módszerrel termeszthetők.

Mi fán terem a barna rizs?


/files/eteleink/barnarizs.jpgBarna rizsnek a hántolatlan rizsszemet nevezzük, melynek 3%-a korpa, 4%-a csíra, 93%-a magbél. A barna rizs tápanyag összetétele sokkal kedvezőbb, mint a boltokban kapható hántolt, koptatott, csiszolt, fényes, fehér rizsé. A barna rizst mindezek miatt sokkal tovább és több vízben kell főzni, mint az előbbi változatot.
A rizs keményítője könnyebben emészthető, mint a búza keményítője, ezért a diétás menü elengedhetetlen összetevője. Gazdag esszenciális savakban, kalciumban, vasban, fehérjében és ásványi sókban, valamint jelentős B- és E-vitamin tartalma.


/files/eteleink/vadrizs1.jpgHasonlóan értékes tápanyag a vadrizs, ami a feldolgozás hiányából adódóan megőrzi jelentős ásványi anyag és vitamintartalmát.

A rizstejet tejérzékenyek is fogyaszthatják.

A rizslisztet a sütésen kívül hajhullás és korpásodás kezelésére is használják. A barna rizs hathatós segítség bélgyulladás és gyomorproblémák esetén is.

A rizsfajtákat a szemek hosszúsága alapján három csoportba sorolják: vannak rövid, közepes és hosszúszemű fajták.
A hosszú szeműek – pergő rizs – főzés után nem tapadnak össze.
A rövid és közepes szeműek könnyen megpuhulnak, de könnyen össze is tapadnak, ezért ezek tejberizsnek vagy tölteléknek alkalmasabbak.
 


/files/eteleink/wild_rice_stuffing.jpgA vadrizst, ami sötétbarna színű, a hosszúszemű fehér rizzsel keverve különleges köretet készíthetünk. Főzési ideje hosszabb, mint az egyéb rizsfajtáké.

Cimke:  Bejegyzés közzétéve ekkor 2012. december 25., kedd idő 16:26 ebben a kategóriában: Ételeink gyógyhatásai. Trackback kikapcsolva.

  0 hozzászólás

  Szólj hozzá te is!

  Neved (beceneved) (*)
  E-mail (nem publikáljuk) (*)
  Weblapod (ha van)
  Hozzászólásod