Melyek az egészséges pékáruk?

Azzal már senkinek sem mondunk újat, hogy a fehér kenyér helyett tanácsosabb lenne áttérni a teljes kiőrlésű gabonából készült pékárukra. Gondoljunk bele, hogyan viselkedik egy fehér zsömle, ha forró vizet öntünk rá: szétmállik, ami azt jelenti, hogy nem tartalmaz ballasztanyagokat. Emiatt szívódik fel gyorsan és nem is lakunk vele jól.

Ebből a hiányosságból következik az is, hogy vannak olyanok, akik 3-4 szelet fehérkenyeret is megesznek, mire jóllaknak. Így rengeteg kalóriát visznek be a szervezetükbe. Bár tudjuk, hogy a barna kenyér egészségesebb, mégis nehezen tudunk lemondani a fehér kenyér élvezetéről, mert az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a fehér kenyérnek laza az állaga és ropogósabb a héja. A kereskedelemben eltejedőben van a színezett barna kenyér, ami kb. 80% fehér lisztből és 20 % teljes kiőrlésű lisztből készül. Ezután malátával színezik, hogy igazán barnának tűnjenek. Éppen ezért érdemes elolvasni a kenyerek, kekszek és a többi pékáru címkéjét is, mert gyakran a kenyér barna színe ellenére sem tartalmaz túl sok teljes kiőrlésű gabonát. Az igazi barna kenyér kicsi, nehéz és tömör, ezeket a tulajdonságokat már ránézésre is felismerhetjük. Aki idegenkedik a barna kenyér ízétől, fogyassza pirítva!

Cimke:  Bejegyzés közzétéve ekkor 2011. december 09., péntek idő 16:32 ebben a kategóriában: Ételeink gyógyhatásai. Trackback kikapcsolva.

  0 hozzászólás

  Szólj hozzá te is!

  Neved (beceneved) (*)
  E-mail (nem publikáljuk) (*)
  Weblapod (ha van)
  Hozzászólásod