Tinktúra készítése

  Kategória Kivonat
18
okt

édesgyökér  A tinktúta kivonat, mely 38-40 %-os gabona- vagy gyümölcspálinkával készül. Egy jól zárható edényt vagy palackot lazán teletöltünk az adott gyógynövénnyel, majd felöntjük gyümölcs vagy gabonapálinkával. Jól lezárva, meleg helyen 14 napig vagy még tovább állni hagyjuk, időnként rázzuk fel, szűrjük le. A tinktúrát használhatjuk belsőleg, teába cseppentve, külsőleg pedig borogatáshoz. Elolvasom a teljes cikket »

Kínai gyömbérlekvár

  Kategória Kivonat
20
okt

édesgyökér Gyömbérlekvár Már a kínaiak is a gyömbér rizómáját ajánlották ideges szívpanaszok esetén.   3 g őrölt gyömbérgyökér 6 g őrölt majoránna 6 g zellergumó 2 g fehér bors 200 g méz   Az őrleményeket összekeverjük, a borsot hozzáadjuk, s az egészet a mézbe szórjuk. Gőz fölött kevergetve lekvárrá főzzük. Egy kúra időtartama 4-6 hét. Ez idő alatt naponta háromszor ¼ teáskanállal vegyünk be belőle.   Elolvasom a teljes cikket »

A kis svédkeserű

  Kategória Kivonat
20
okt

édesgyökér Kis svédkeserű elkészíthető receptje: Elolvasom a teljes cikket »

Körömvirág kenőcs

  Kategória Kivonat
11
febr

édesgyökér A körömvirágból könnyen készíthetünk kenőcsöt különböző bőrbetegségek, sebek hatékony kezelésére. Európában már az 1200-as évektől termesztik, latin neve Calendula officinalis. Származási helye Egyiptom. Régen az időjárás jóslásához is használták. Ha szirmai reggel 7 óra tájban kinyílnak, aznap jó idő igérkezik, ha csukva maradnak, aznap eső lesz.   Elolvasom a teljes cikket »

Almaecet házilag

  Kategória Kivonat
24
febr

édesgyökér Az almaecet elkészítésének módja:   Az almát megmossuk, felnegyedeljük. Az almadarabkákat gyümölcsprésbe tesszük. A levet a héj, és az alma egy részével együtt az üvegbe töltjük. Kevés élesztőport adunk hozzá. Az üveget légmentesen lezárjuk. Körülbelül 4 héten keresztül erjesztjük. Időnként az „ecetalját” kanállal lemerjük a tetejéről, majd rázzuk össze. Amikor az ecet megfelelő ízű lesz, egy vászonkendőn átszűrve, kifőzött üvegekbe töltjük.   Elolvasom a teljes cikket »

Fokhagymaecet

  Kategória Kivonat
06
szept

édesgyökér A fokhagyma aromás illatát ecettel, olajjal megszelídíthetjük, így fűszerezve csodálatos íze megmarad, és bátran tehetjük a családi asztalra. Elolvasom a teljes cikket »

Fokhagymaolaj

  Kategória Kivonat
06
szept

édesgyökér A főzésen kívűl az egészségünk megóvásában is jelentős szerepet tölthet be a fokhagymaolaj, az elkészített olajat töltsük cseppentős üvegbe, és cseppentsünk 2-3 cseppet a mindennapi teánkba. Elolvasom a teljes cikket »

Medvehagymaolaj

  Kategória Kivonat
06
szept

édesgyökér Fantasztikus vitaminkoktélt készíthetünk a medvehagyma olajban való tartósításáva. A medvehagyma nemcsak egészséges, de ételeink ízét is feldobhatjuk vele. Elolvasom a teljes cikket »