Hogyan napozzunk biztonságosan?

A napbarnított bőr elérése néha csak álom marad és a nyaralásról égési sérülésekkel térünk haza. Ezt egyébként néhány tanács megfogadásával könnyen elkerülhetjük!

 

 

 


Az erős nap gyengíti a védekező rendszert. Aki azt hiszi, hogy az erős nyári napsugarak erősítik az immunrendszert, az téved. Épp ellenkezőleg: ha beteg, töltsön kevesebb időt a napon.

A gyümölcsök karotin tartalma erősíti az UV-sugárzással szembeni védelmet. Nagy melegben a könnyű étrend alapvető részét alkotják a gyümölcsök. Nemcsak finomak és hűsítenek, hanem rengeteg antioxidáns tartalmú karotint is tartalmaznak, amely védi a bőrt az öregedéstől, és elősegíti a barnulást.

Előzze meg bőre ráncosodását! Napozás után szükség van a regeneráló nedvességre, különösen a ráncosodásra hajlamos dekoltázs bőrén. Tegyen vizes pakolást vagy kenjen krémet a száraz bőrfelületre, hagyja beszívódni, és a maradékot masszírozza be.


Arcunk külön védelmet igényel. Az UV-sugarakra különösen érzékeny arcbőrét kenje minél magasabb faktorszámú napkrémmel. Legkönnyebben a homlok és az orr ég le, ezekre a helyekre használjon extra mennyiségű napkrémet.

Bizonyos napkrémek olyan védőburkot alkotnak a bőrön, amely visszaveri az UV –sugarakat. Az un. mikropigmentek kevésbé irritálnak, és a bőrön azonnal hatnak.

Használjon felhős időben is napkrémet, mert a felhők csak az UV-sugárzás 10-20%-t nyelik el!

Jó, ha tudja, hogy a víz alatt is süt a nap, sőt 3 m mélységig csaknem ugyanolyan erős az UV-sugárzás, mint a felszínen. Ha a vízben vagy a vízen úszó gumimatracon tartózkodik, kenje be magát nagyobb faktorszámú krémmel.

A vizes bőr hamarabb leég, úszás után jólesik a parton elterülve napozni, de tudni kell, hogy a vízcseppek a bőrön nagyítóként hatnak, és egyesítik a testet érő napsugarakat. Ezért ha megszáradt, kenje be magát ismét napozótejjel.

Fogadja meg a bőrgyógyászok tanácsát: töltsön rövidebb időt a napon, mint amennyit a fényvédő faktorszáma megenged, így biztosan nem kockáztatja a leégést.

Indulás előtt legalább fél órával kenje be magát napvédő krémmel. A szűrőanyagoknak időre van szükségük, hogy felépítsék a megfelelő „védőburkot”, amelyet időnként meg kell ismételni. A nap folyamán többször is kenje be magát napvédőszerrel.

Ha bőre vörös foltokkal vagy viszkető napallergiával reagál a napsugárzásra, használjon zselés napvédőszert
Ha az erős fényben hunyorgunk, a szem körüli bőr könnyen ráncosodni kezd. Megelőzésképpen használjon fényszűrő szemkrémet és UV- szűrős napszemüveget.

A ruha fékezi a sugárzás erejét. A száraz pamutpóló az UV- sugarak 6, a nedves 20%-t engedi át. Minél sűrűbb szövésű az anyaga, annál kevesebb fény éri a bőrt – ebből a szempontból mindegy, hogy a ruha világos vagy sötét színű-e.
 

Cimke:  Bejegyzés közzétéve ekkor 2011. december 10., szombat idő 17:46 ebben a kategóriában: Testünk egészsége. Trackback kikapcsolva.

  0 hozzászólás

  Szólj hozzá te is!

  Neved (beceneved) (*)
  E-mail (nem publikáljuk) (*)
  Weblapod (ha van)
  Hozzászólásod