Herpesz

  Kategória Gyógyteák
25
dec
Herpesz

Az ajkakon fájdalmas, folyadékkal teli hólyagok, illetve a szájüregben és a torokban fekély formájában jelentkező herpeszt általában a Herpes simplex – I vírus (HSV-I) okozza. Akinél egyszer kialakult, az számíthat rá, hogy kiújul, mert az elsődleges fertőzés után a vírus megbújik az érzőidegdúcokban, ahonnan aztán bizonyos tényezők hatására ismét aktiválódhat.

A vírus az idegek mentén jut el a bőr felszínére. A száj körüli bizsergés, viszketés előre jelzi a hólyagok 1-2 napon belüli megjelenését. Előbb megduzzad, kireped, nedvezik, majd elkezd varasodni. 7-10 nap múlva gyógyul meg teljesen. A kiújulás gyakori oka a napfény, stressz, a menstruáció illetve az immunrendszer legyengülése.
Az ajakherpeszt okozó vírus nyál útján terjed, érdemes a megszokottnál egy kicsit jobban odafigyelni a szájápolásra a kiújulás megelőzése érdekében.


Tartsuk a fogkefénket száraz helyen, ahol szellőzhet. A herpesz elmúltával érdemes a kefét lecserélni. Az Oklahomai Egyetem kutatói egy steril fogkefét 10 percre vírusos környezetbe helyeztek. Hét nappal később a vírusok még jelen voltak.

A fogkrém is átviheti a fertőzést családtagjainkra. (Vegyen egy kis tubus fogkrémet, használja ezt a fertőzés ideje alatt, majd elmúltával dobja ki.)

Tegyünk jeget a herpeszre, ez leviszi a duzzanatot és enyhíti a fájdalmat. Ha elég korán (már a bizsergés kezdetekor) alkalmazzuk a jeget, nagy az esély rá, hogy megússzuk egy kisebb hólyaggal.

Hasznos ellenszer lehet a lizin nevű aminosav mert megakadályozza a herpesz vírus szaporodását. A bevitelt a lizinben gazdag élelmiszerek fogyasztásával is növelhetjük: együn több babot, halat, burgonyát, tojást, húst, tejet éd joghurtot. Természetes lizinforrás még ezen kívül a sörélesztő.


citromfűA citromfű illóolaja gátolja a herpeszvírus szaporodását, működését.

Nedvesítsük be naponta 8-10-szer mirhakivonattal átitatott fülpiszkálóval a herpeszt. A mirha közvetlenül támadja a herpeszvírust.

Keverjünk össze azonos mennyiségű teafaolajat olivaolajjal, és naponta kétszer-háromszor ecseteljük le a kritikus területet.

Ha gyakrabban fogyasztunk Acidophilus baktériumot tartalmazó joghurtot, kisebb az esély a herpesz kialakulására, mert ez a baktérium megakadályozza a herpesz kifejlődését.

Amíg tart a fertőzés, szedjünk naponta egyszer kasvirágkivonatot, mert erősíti az immunrendszert, így a szervezet hamarabb legyőzi a vírust.

Nem sérül meg a herpeszes terület, he bekeni vazelinnel. Annak érdekében, hogy a vírus ne kerüljön át a tégelybe, ne az ujjunkkal hanem egy fülpiszkálóval vigyük fel a kenőcsöt és minden alkalommal használjunk új pálcikát.

Ha hajlamosak vagyunk a herpesz kialakulására, kerüljük az argininben gazdag élelmiszereket!
 


A herpesz vírus anyagcseréjéhez argininre, erre az eszenciális aminosavra van szükség. Ilyen élelmiszer a csokoládé, kóla, borsó, müzli, mogyoró, zselatin, kesudió, mandula, dió és a sör.

Szedjünk naponta 15 mg cinket. A cinkionok a vírus DNS molekuláihoz kötődnek és megakadályozzák osztódásukat vagyis szaporodásukat.

Ne csókoljuk meg partnerünket és gyermekünknek se adjunk puszit herpeszes hólyagokkal a szánkon, mert őket is elfertőzhetjük, mert a vírus nyállal terjed. Ne használjuk egymás mosdókesztyűjét, poharát, törölközőjét se.

Ha ajakherpeszünk van, vigyázzunk, nehogy a szemünkbe kerüljenek a vírusok, mert a szemre átterjedő fertőzés rendkívül kellemetlen és a látásunkat is veszélyezteti.

Sokat segíthet az ecet is, mert savas kémhatású, gátolja a vírusok szaporodását. Amint először érezzük a bizsergést, mártsunk ecetbe vagy almaecetbe egy vattalabdát, majd helyezzük az érintett területre. Ezt ismételjük meg naponta többször. Használat után mindig dobjuk ki a vattát!

Vizsgálatok szerint a stressz is elősegíti a herpesz kialakulását, ha másképp nem is, de az immunrendszer legyengítésével egyenes utat engedünk a vírusoknak.
 

Cimke:  Bejegyzés közzétéve ekkor 2010. december 25., szombat idő 16:36 ebben a kategóriában: Gyógyteák. Trackback kikapcsolva.

  0 hozzászólás

  Szólj hozzá te is!

  Neved (beceneved) (*)
  E-mail (nem publikáljuk) (*)
  Weblapod (ha van)
  Hozzászólásod