Gyömbér (Zingiber officinale)

 

A gyömbér évelő, lágy szárú növény, levelei lándzsásak. Kicsi, sárga virágai hasonlóak az íriszhez. Termése toktermés, mely nagy számú magját tartalmazza. A gyöktörzs megszárítás és darálás után aromás fűszer, elsősorban az ázsiai konyha használja.


 

A gyömbért már az ókori Kínában és Indiában is használták, a nátha és a köhögés ellenszereként. Az illóolaj gyulladásgátló hatását klinikai vizsgálatok is igazolják. Miamiban idült ízületi gyulladásban szenvedő betegeket hat héten át kezeltek gyömbérkivonattal. A betegek nagy százalékánál javulást értek el.

Gyógyhatása:
A gyömbérnek jótékony hatása van a gyomornyálkahártyára – így például védelmet nyújt az alkohol agresszív hatása ellen. Mivel enyhítőleg hat a gyomorra, csökkenti a hányingert és a hányást. A zingerol és a sogarol, melyeket a gyöktörzs tartalmaz, láz- és fájdalomcsillapító hatásúak. A gyömbér teája csökkenti a foszfolipidek és a zsírsavak szintjét a vérben., sőt a koleszterin és a trigliceridek szintje is csökken.

Felhasználása:
Régóta ismeretes a gyömbérnek az emésztőrendszer működési zavaraira gyakorolt jótékony hatása. Szélhajtó és étvágyjavító. A növényt a hányinger és a hányást csökkentő hatása miatt gyomorhurut kezelésére ajánlják, továbbá alkalmazható epeelválasztási és hasnyálmirigy-elégtelenség esetén is. Külsőleg a gyömbér illóolaját reumatikus fájdalmak kezelésére használják.

Figyelmeztetés:
Megfelelően alkalmazva nincs mellékhatása. Túladagolás esetén gyomor- és bélgörcsöt okozhat.

Alkalmazása belsőleg:

Gyomorhurut, hányinger, hányás, epeelválasztási és hasnyálmirigy-elégtelenség esetén:
Gyöktörzsből készített por: 0,5-1,5g naponta
Koncentrált kivonat:0,6-1,8g 1 pohár vízben elkeverve, naponta 1 alkalommal

Alkalmazása külsőleg:

Reumatikus fájdalom:
Gyöktörzsből készített por vagy illóolaj alapú krém: helyi alkalmazása naponta 2-3 alkalommal
 

Cimke:  Bejegyzés közzétéve ekkor 2011. december 14., szerda idő 18:24 ebben a kategóriában: Gyógynövények. Trackback kikapcsolva.

  0 hozzászólás

  Szólj hozzá te is!

  Neved (beceneved) (*)
  E-mail (nem publikáljuk) (*)
  Weblapod (ha van)
  Hozzászólásod