édesgyökér         Egyéves, lágy szárú növény, levelei szórt állásúak, alapjuknál két nagy szárnyasan szeldelt pálhalevéllel, mely méreteiben alig különbözik a tojásdad levelektől. Virágai egyesével képződnek a hosszú kocsányon, a szirmai sárgák, fehérek és lilák. A sarkantyús szirom 1,5 cm hosszú. A termésben lévő magvak körte alakúak. A gyógyászatban a virágos, föld feletti részeket hasznosítják, amelyeket virágzás előtt gyűjtenek be. Szárítás után forrázatként használják. Elolvasom a teljes cikket »

édesgyökér         A hársfa magas növésű, terebélyes koronával rendelkező lombhullató fa. Levelei fűrészes szélűek, szíves vagy ferde vállúak. A virágzati tengelyhez hozzánőtt a világoszöld, nyelvszerű, hártyás murvalevél. Virágai kellemes illatúak, termése toktermés. A gyógyászatban a virágzatot és a fa kérgét hasznosítják. A virágokat akkor gyűjtik be, amikor a virágok kétharmada kinyílt, majd vékony rétegekben, árnyékos, szellős helyen szárítják. A begyűjtött kéreggel ugyanígy járnak el. A virágzatot forrázatként, a kérget porított formában vagy kivonatként alkalmazzák. Elolvasom a teljes cikket »

édesgyökér A hüvelyesek családjába tartozó 20-30 cm magas lucernának számos gyógyhatását ismerjük. A kék, termesztett vagy takarmánylucerna (Medicago sativa) igen tápláló, bár az arabok már kétezer évvel ezelőtt is „minden élelem atyjának” nevezték, nálunk emberi fogyasztásra csak vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag csíráját használják, teafőzetként pedig fiatal leveleit és zsenge hajtásait alkalmazzák. Elolvasom a teljes cikket »

édesgyökér   A szőlő bővelkedik áldásos hatásokban. Víz- és hashajtó tulajdonságú: Káliumban gazdag, sóban szegény, ezért a diétázóknak igen hasznos csemege. Tartsunk hetente egyszer szőlőnapot, de mellé igyunk sok ásványvizet és együnk joghurtot. Elolvasom a teljes cikket »

édesgyökér   Igen szűk azoknak a köre, akik még nem éreztek kínzó hát- és derékfájást. A számítógépek és az irodai munka terjedésével egyre nő a hát- és derékfájásra panaszkodók köre. Ráadásul a panaszok a fiatalok körében is terjedőben vannak, pedig kis odafigyeléssel megelőzhetők lennének.  Elolvasom a teljes cikket »

édesgyökér           Egyéb elnevezései: fonólen, termesztett len, rostlen, kultúrlen A len egész Európában elterjedt, kb. 1 m magas, egynyári növény, ülő levelei szórt állásúak, lándzsa alakúak, ép szélűek. Virágzata sátorozó többes bog. Virágai öttagúak, színük lehet fehér, égszínkék, rózsaszín vagy lila. Termése tíz rekeszű tok, sötétbarna színű magja fényes felületű.  Elolvasom a teljes cikket »

édesgyökér           Egyéb elnevezései: árnika, angyalgyökér, máriafű Az árnika a hegyvidékek mutatós évelő növénye. Szárán egy vagy két pár kicsi, átellenesen elhelyezkedő levelet, a szár végén egyetlen virágot láthatunk. Hegyes, teljes mirigyszőrökkel fedett tőlevelei levélrózsát alkotnak. Termése bóbitás kaszat. Védett növény! Magyarországon Kőszeg, Sopron környékén élő ritka növény. Elolvasom a teljes cikket »

édesgyökér         Egyéb elnevezései: barna moszat, tengeri saláta A sziklás partokon gyakori, méternyi hosszú alga barna vagy zöldes, villásan elágazó telepekből áll. A vastag telepek úszóhólyagosak. Ivarosan szaporodó növények. Elolvasom a teljes cikket »