édesgyökér A hüvelyesek családjába tartozó 20-30 cm magas lucernának számos gyógyhatását ismerjük. A kék, termesztett vagy takarmánylucerna (Medicago sativa) igen tápláló, bár az arabok már kétezer évvel ezelőtt is „minden élelem atyjának” nevezték, nálunk emberi fogyasztásra csak vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag csíráját használják, teafőzetként pedig fiatal leveleit és zsenge hajtásait alkalmazzák. Elolvasom a teljes cikket »

édesgyökér   A szőlő bővelkedik áldásos hatásokban. Víz- és hashajtó tulajdonságú: Káliumban gazdag, sóban szegény, ezért a diétázóknak igen hasznos csemege. Tartsunk hetente egyszer szőlőnapot, de mellé igyunk sok ásványvizet és együnk joghurtot. Elolvasom a teljes cikket »

édesgyökér   Igen szűk azoknak a köre, akik még nem éreztek kínzó hát- és derékfájást. A számítógépek és az irodai munka terjedésével egyre nő a hát- és derékfájásra panaszkodók köre. Ráadásul a panaszok a fiatalok körében is terjedőben vannak, pedig kis odafigyeléssel megelőzhetők lennének.  Elolvasom a teljes cikket »

édesgyökér           Egyéb elnevezései: fonólen, termesztett len, rostlen, kultúrlen A len egész Európában elterjedt, kb. 1 m magas, egynyári növény, ülő levelei szórt állásúak, lándzsa alakúak, ép szélűek. Virágzata sátorozó többes bog. Virágai öttagúak, színük lehet fehér, égszínkék, rózsaszín vagy lila. Termése tíz rekeszű tok, sötétbarna színű magja fényes felületű.  Elolvasom a teljes cikket »

édesgyökér           Egyéb elnevezései: árnika, angyalgyökér, máriafű Az árnika a hegyvidékek mutatós évelő növénye. Szárán egy vagy két pár kicsi, átellenesen elhelyezkedő levelet, a szár végén egyetlen virágot láthatunk. Hegyes, teljes mirigyszőrökkel fedett tőlevelei levélrózsát alkotnak. Termése bóbitás kaszat. Védett növény! Magyarországon Kőszeg, Sopron környékén élő ritka növény. Elolvasom a teljes cikket »

édesgyökér         Egyéb elnevezései: barna moszat, tengeri saláta A sziklás partokon gyakori, méternyi hosszú alga barna vagy zöldes, villásan elágazó telepekből áll. A vastag telepek úszóhólyagosak. Ivarosan szaporodó növények. Elolvasom a teljes cikket »

édesgyökér Egyéb nevei: Homoki szalmavirág, sárgagyopár 30-40 cm magas évelő növény, levelei vastagok, molyhosok. Sárga fészekvirágzatai finoman szemcsézettek. Hazánkban védett növény! Elolvasom a teljes cikket »

édesgyökér Egyéb nevei: ezüsttövis, homokfa, tengerparti homoktövis, európai homoktövis A homoktövis elsősorban a tibeti orvoslásban használt gyógynövény, de hagyományosan Kínában, Mongóliában és Oroszországban is alkalmazzák. Európa országaiban még most kezd elterjedni. Elolvasom a teljes cikket »