Herpesz

  Kategória Betegség
09
dec

édesgyökér A herpeszvírus - ha egyszer bekerül a szervezetbe – elpusztíthatatlan, megbújik az idegsejtjeinkben. De csak akkor ad magáról hírt, ha valami felébreszti. Ez a valami általában a stressz, a fizikai kimerültség vagy az erős napsütés. Bizonyos élelmiszerek is aktiválhatják a vírust, más tápanyagok pedig képesek meghosszabbítani a tünetmentes időszakot. Immunrendszerünk erősítésével azonban mi is sokat tehetünk azért, hogy a herpesz ne okozzon számunkra kellemetlen napokat. Elolvasom a teljes cikket »

édesgyökér Ha húgyúti fertőzésben szenvedünk, gyakran előfordul, hogy antibiotikumos kezelésre van szükség, ezért keressük fel az orvost. A megelőzésre és a gyógyszeres kezelés kiegészítésére a természet rengeteg lehetőséget kínál. Nagyrészt nőket fenyegető alsóhúgyúti fertőzést általában az Escherinchia coli nevezetű baktérium okozza. Megtapad a nőknél csupán pár centis húgycső nyálkahártyáján, szaporodásba kezd és gyulladást okoz. Vizeléskor égő, csípő érzés kínozza a beteget és gyakori vizelési inger jelentkezik akkor is, amikor a húgyhólyag üres. Elolvasom a teljes cikket »

édesgyökér Az egészséges fogsor nemcsak a szépség és a jólápoltság miatt fontos. A betegségektől védő, sokszor nyers táplálékok jelentős hányada ropogós, nehezen rágható, elfogyasztásukhoz tehát jó fogak kellenek. A rossz fogú ember rendszerint rosszul is táplálkozik.. az egészséges fogíny ugyancsak komoly bajoktól óv. Egy enyhe ínybetegség is az egész szervezetre kiterjedő általános gyulladást okozhat. Elolvasom a teljes cikket »

édesgyökér Étkezéskor a táplálékot a nyelőcső, a gyomor és a bélrendszer egészen enyhe, egyenletes összehúzódásokkal továbbítja végig a tápcsatornán. Aki irritábilis bél szindrómában (IBS) szenved, annál ezeka amozgások nem összehangoltak, hanem vagy túl lassúak, vagy túl gyorsak, tehát a normálistól jóvel eltérőbbek. A bélrendszer irritábilissá (túlérzékennyé) válik, és a beteget a következő tünetek kínozzák: hasmenés, székrekedés, felfúvódás, bélgázosság. Nehezíti a gyógyulást, hogy az IBS-t a stressz is kiválthatja, de a betegek számára ezek az erőteljes tünetek is eleve stresszes állapotot idéznek elő, tehát ördögi körbe kerülnek. Az IBS-ben szenvedőknek azt szokták az orvosok javasolni, hogy vezessenek étrendi vagy tünetnaplót, melynek segítségével kiiktathatók a problémás élelmiszerek. Elolvasom a teljes cikket »

Izomgörcs

  Kategória Betegség
09
dec

édesgyökér Az éles, nyilalló fájdalom a lábszárban vagy az alsó végtagok más részein a szervezet elektrolitzavarára vezethetők vissza. Ezek a kellemetlen izomgörcsök ráadásul a kor előrehaladtával egyre gyakrabban fordulnak elő. A kalcium, a magnézium és a kálium részt vesz az idegeink és az izmaink működésének irányításában. Ha ezek egyensúlya felborul, izomgörcsöt tapasztalunk. Törekednünk kell arra, hogy a táplálkozásból ezeket az ásványi anyagokat megfelelő mennyiségben kínáljuk szervezetünknek. A nyugtalan láb szindróma tüneteit is ezekkel az ásványi anyagok pótlásával szokták kezelni. Elolvasom a teljes cikket »

Ízületi gyulladás, reuma

  Kategória Betegség
09
dec

édesgyökér Egyre több kutatás szerint a gyulladás gátló vegyületeket tartalmazó élelmiszerek fogyasztásával csökkennek az ízületi gyulladás tünetei. Az ízületi betegségek leggyakoribb formája az artrózis (porckopás) és a reumás ízületi gyulladás (reumatoid artririsz) ez utóbbi autoimmun betegség, rendszerint gyulladás gátló gyógyszerek szedését javasolják. Az artrózis kialakulásában valószínűleg nagy szerepet játszanak a szabad gyökök. Ezek roncsoló hatását az antioxidáns vegyületeket tartalmazó ételek (gyümölcsök, zöldségek, zöld- és fehér tea) fogyasztásával ellensúlyozhatjuk. Elolvasom a teljes cikket »

Köszvény

  Kategória Betegség
09
dec

édesgyökér A köszvény az ízületi gyulladások egyik legkellemetlenebb formája, mely főleg a nagylábujjat érinti. Az ízületekben húgysavkristályok rakódnak le, ott gyulladást keltenek, a bőrterület érzékennyé válik, kipirosodik, és még a takaró érintése is fájdalmas. A húgysav az élelmiszerekben lévő purin lebomlásakor keletkezik, és ha nem tud a szervezetből kiürülni, kikristályosodik az ízületekben, fájdalmat, gyulladást okozva. Elolvasom a teljes cikket »

Magas vérnyomás

  Kategória Betegség
09
dec

édesgyökér         Sokan évekig nem tudnak arról, hogy magas a vérnyomásuk. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem károsítaná közben a szervezetüket. Vigyázat, ezt a betegséget nem véletlenül nevezik „néma gyilkosnak”, a magas vérnyomás a szélütés (stroke), az infarktus és az impotencia leggyakoribb oka. Elolvasom a teljes cikket »