édesgyökér   Amíg nagyanyáink háztartásában megtalálható volt az aludttej, addig a joghurtot használták arcpakolásnak, gombásodás ellen, leégésre, a haj és a fejbőr ápolására, saláták ízesítéséhez, ételek habarásához. A joghurtot tejcukor érzékenyek is fogyaszthatják. Elolvasom a teljes cikket »

Allergia

  Kategória Betegség
09
dec

édesgyökér Amikor a fák, a fűfélék vagy éppenséggel a gyomnövények (pl. a parlagfű) virágozni kezdnek, sokan allergia elleni pirulák és papír zsebkendő után kapkodnak. Ám aki bőven eszik halat és hagymát, akár a rettegett időszak előtt, akár alatta valószínűleg kevesebbet fog tüsszögni, és könnyebben kap majd levegőt. De hogyan szelídítik meg a táplálékok a   szénanáthát? Elolvasom a teljes cikket »

Alvászavar

  Kategória Betegség
09
dec

édesgyökér Ha éjjel csak forgolódunk az ágyban, mert nem jön álom a szemünkre, a tovább hánykolódás helyett érdemes felkelni és átsétálni a konyhába. Nagyanyáink felülmúlhatatlan altatója egy pohár meleg tej volt, amit lefekvés előtt kortyoltak el. Azóta a tudomány is igazolta e népi gyógymód hatékonyságát, s kiderült, hogy a fehér ital csakugyan tud valamit. A kutatók időközben más, hasonló hatású "konyhai orvosságokat" is felfedeztek, aki tehát képtelen elaludni, hózzon papucsot, és nézzen körül a kamrában vagy hűtőben. Elolvasom a teljes cikket »

Alzheimer-kór

  Kategória Betegség
09
dec

édesgyökér Az Alzheimer - kór talán az egyetlen betegség, amelytől sokan még a ráknál is jobban félnek. Nyolcvan év felett minden harmadik ember érintett, s a legtöbben tehetetlenek érezzük magunkat - csak reménykedünk, hátha megússzuk. Pedig igenis vannak konkrét lépések, amelyekkel jelentős mértékben csökkenthetjük e kór kialakulásának kockázatát. Elolvasom a teljes cikket »

Aranyér

  Kategória Betegség
09
dec

édesgyökér Az aranyér a végbélnyílás körüli visszerek tágulata. Többnyire tartós székrekedés, illetve az ezzel járó fokozott erőlködés indítja el a folyamatot (ha azonban már kialakult, akkor a hasmenés is súlyosbíthatja). A kitágult vénák begyulladhatnak, kisebb-nagyobb fokú vérzés léphet fül, és gyakori a heves végbéltáji fájdalom is. A probléma jelentkezése egyre valószínűbb a kor előrehaladtával, ahogy a visszerek falának izomzata gyengül és rugalmassága csökken, de hajlamosít rá a mozgásszegény életmód és az elhízás is. Terhesség alatt ugyancsak megduzzadhatnak az érintett erek, mivel a magzat fokozott nyomást gyakorol az alhasi tájékra, ráadásul az ilyenkor termelődő hormonok ellazítják a visszerek falát.  Elolvasom a teljes cikket »

Asztma

  Kategória Betegség
09
dec

édesgyökér           Félreértés ne essék, nem arra biztatjuk az asztmásokat, hogy az inhalátort felejtsék el, és csak az étrendjükre hagyatkozzanak. Nem árt azonban tudni, hogy táplálkozásterápiával csökkenthető a rohamok gyakorisága és hevessége. Első hallásra talán abszurdnak tűnik, hogy az evés enyhítheti az asztma tünetit, de ha megismerjük a kiváltó okokat, már is értelmet nyer a dolog. Elolvasom a teljes cikket »

Cukorbetegség

  Kategória Betegség
09
dec

édesgyökér           Kevés betegség függ össze ilyen szorosan az étrenddel. Nemcsak az érintettek és ismerőseink, de nagyjából mindenki tudja, hogy az édességek fogyasztása - finoman szólva - nem tesz jót a vércukornak. Ám a történetnek itt nincs vége, mer ugyanennyire károsak, sőt talán még veszélyesebbek a finomított szénhidrátot tartalmazó élelmiszerek - minden olyan tésztaféle, sütemény, keksz, pékáru, ami sima liszttel készül, és ami a szervezetben gyorsan glükózzá alakul át. De az is árt, ha egyszerűen csak túleszünk, mert az elhízás ugyancsak a diabétesz egyik előidézője lehet. Elolvasom a teljes cikket »

Csontritkulás

  Kategória Betegség
09
dec

édesgyökér Csontozatunk egészségének megőrzéséhez nem csak tejtermékekre, hanem ásványi anyagokra, vitaminokra, fehérjékre is szükség van. Mindezeket a megfelelő étrend biztosíthatja. A csont élő szövet, amely állandóan cserélődik. Harminc éves kortól kezdve a régi sejtek pusztulása kerül túlsúlyba az újak képződésével szemben és csontjaink fokozatosan veszíteni kezdenek sűrűségükből. A folyamat főleg a belső szilárdságot biztosító szivacsos állományt érinti, emiatt idővel egyre inkább ki vagyunk téve csonttörés veszélyének. Elolvasom a teljes cikket »