A B1 vitamin

  Kategória Vitamin ABC
23
nov

édesgyökér         Idegeink táplálói A B –vitaminok szolgáltatják testsejtjeinknek az energiát, ők indítják be a zsír és a fehérjék anyagcseréjét. A különféle B – vitaminokban sok a közös vonás, ezért szokták B-vitamin – komplexumként emlegetni őket. Általában ugyanazokból a táplálékforrásból erednek, és olyan szorosan működnek együtt, mint egy nagycsalád tagjai, vagy egy gyár kollektívája. Mindegyikük oldódik vízben, ami azt jelenti, hogy a vér és a vizelet gyorsan kimossa, és így sűrűn kell pótolni őket. Az alaposan megrágott és nyállal jól összekevert ételből jobb hatásokkal szívódik fel. A B-vitaminok sohasem fordulnak elő izolálva a természetben, hanem komplexumként állandóan együtt vannak – akár egy kotkodácsoló tyúkcsapat.   Elolvasom a teljes cikket »

A B2 vitamin

  Kategória Vitamin ABC
23
nov

édesgyökér Kereken 70 billió testsejtet sétáltat meg mindegyikünk nap, mint nap, de nincs közöttünk egyetlenegy sem, amely e nélkül a vitamin nélkül boldogulna. Minden egyes testsejt legkevesebb 100 000”alkatrészből” áll; ilyenek a receptorok, az enzimek, szállítóproteinek, öröklődési anyagok, utak és csatornák, energiarendszerek, immuntestek stb. Ha a buzgó sejtben nem táplálják az életet a nap minden órájában riboflavin molekulák, megbénul, az összeroppan az egészség. A riboflavin ugyanis fontos részét alkotja két enzimnek, amelynek fő feladata, hogy a szénhidrátokból és zsírokból beindítsa az energiatermelést. Elolvasom a teljes cikket »

A B3 vitamin (Niacin)

  Kategória Vitamin ABC
23
nov

édesgyökér A B3 boldogítja az idegeket: Sokan vannak, aki gyakori vagy elszórtan jelentkező bőrbetegségekkel kínlódnak, gyakran idegesek, ingerlékenyek, vagy éppen ellenkezőleg, depressziósak és ráadásul sűrűn van hasmenésük. Ezeknek a pácienseknek rendszerint háromféle gyógyszert ír fel az orvos, amit a patikában beszereznek: egyiket hasmenés ellen, egy másikat bőrbetegségekre, a harmadikat idegesség ellen.   Elolvasom a teljes cikket »

A B5 vitamin

  Kategória Vitamin ABC
23
nov

édesgyökér E B – vitamin neve a görög „panthosz” szóból ered, ami azt jelenti: mindenfelől. Ugyanis valóban mindenütt megtaláljuk, csak abban a táplálékban nem, amit az átlag európai ember naponta az asztalára tesz. Ennek ellenére makacsul tartja magát az anyagcsere – szakemberek körében az a divatjamúlt vélemény, hogy pantoténsav – hiány nem létezik, mindenki hozzájut B5 – vitamin – tartalmú tápanyaghoz. A valóság azonban nem ilyen kedvező. Elolvasom a teljes cikket »

A B6 vitamin (piridoxin)

  Kategória Vitamin ABC
24
nov

édesgyökér Számos enzim alkotórészeként sokféle feladata van a szervezetben. Részt vesz az aminosavak, az esszenciális zsírsavak és a vas anyagcseréjében. Nélkülözhetetlen az ellenanyagok és a vörösvértestek képzéséhez. Mivel legfőbb feladatát az aminosavak alakításában tölti be, szükséglete arányában áll a fehérjebevitellel. A B6 – vitamin fontos szerepet játszik az immunrendszerünkben. A fehérje-feldolgozás, zsír- és szénhidrát – anyagcsere, gyomorsav, immunrendszer, vörösvértestek. A nátrium és kálium egyensúlya. Idegműködés, vércukorszint, vízháztartás, látás, szívműködés, izomtevékenység, hajnövés, vérkeringés.   Elolvasom a teljes cikket »

A B7 vitamin (biotin)

  Kategória Vitamin ABC
24
nov

édesgyökér A szép, sima selymes bőr és a dús, fényes haj titka a belekben rejlik. Ott termelik ugyanis a bizonyos baktériumok a biotint (B7 – vitamin). Tehát mi magunk állítjuk elő ezt a vitamint, de csak ha az étrendünk elég sörélesztőt, májat, tojássárgáját, paradicsomot, szójababot, barna rizst és korpát tartalmaz. Elolvasom a teljes cikket »

A B8 vitamin (kolin)

  Kategória Vitamin ABC
24
nov

édesgyökér   Gyakran derül ki arról, akinek emlékezetzavarai vannak, vagy túl magas a koleszterinszintje, hogy egyszerűen kolin - hiánya van. B8 – vitamin elsősorban a tojássárgája, a máj, a sörélesztő és a búzacsíra tartalmaz. Az 1990 –es évekig úgy gondolták, hogy szervezetünk bőségesen megtermeli saját B8 – vitamin szükségletét. A kutatók azonban 1993 elején megállapították, hogy erős lelki nyomás alatt állók a normális B8 – vitamin- szükségletnek akár a dupláját is elhasználják.   Elolvasom a teljes cikket »

A B9 vitamin (inozitol)

  Kategória Vitamin ABC
24
nov

édesgyökér     Az inozit (B9) kivalló altatószer, megszabadít a szorongástól és a feszültségtől, sőt még a magas vérnyomást is csökkenti. Némely kutatók ugyanolyan hatást tulajdonítanak ennek a vitaminnak, mint egy nyugtatószernek. Elolvasom a teljes cikket »