édesgyökér 40-50 cm magas, lágy szárú évelő. Szára üreges, szőrös. Szív alakú, fűrészes szélű leveleinek hónaljában nyílnak fehér virágai. Makktermése apró, száraz, erős szagú. Virágos hajtásvégeit április-májusban gyűjtik be, ezt szárítják, majd forrázat, tinktúra vagy por alakjában használják fel. Elolvasom a teljes cikket »

édesgyökér Egyéb néven: kosárfűz, kányafa. A fűz vízparton, nedves helyeken növő, kétlaki, lombhullató, 20-25 m-es fa. Fiatal hajtásai hajlékonyak, emiatt a kosárfonás alapanyaga. Levelei lándzsa alakúak, fogazottak, selymesek. Barkavirágai tavasszal nyílnak. Elolvasom a teljes cikket »

édesgyökér Ázsiai eredetű, élősködő fa, amely 8-10 m magasra nő, bőrnemű levelei ép szélűek. A gazdanövény gyökereihez tapadt hausztóriumokkal szívják el a vizet. Elolvasom a teljes cikket »

édesgyökér A fehér tavirózsának föld alatti gyöktörzse, víz alatti szára és levegővel teli, lebegő levelei vannak. Virága 12-15 cm-t is elérheti. A gyógyászatban a gyöktörzsét és a virágát hasznosítják. Elolvasom a teljes cikket »

édesgyökér A fekete áfonya föld feletti szárai zöldek, csupaszok, szögletesek. Bőrnemű, apró levelei ősszel lehullanak. A növény finom, sokfelé ágazó rizómájának az elaprózódásával szaporodik, valamint gyökérhajtásokból. A bogyókat igencsak kedvelő madarak az ürülékkel bocsátják ki az épen maradt magokat, így biztosítva az áfonya nemzetség utánpótlását. Elolvasom a teljes cikket »

Fekete bodza

  Kategória Gyógynövények
29
aug

édesgyökér A 6-8 m magasságot is elérő bodzát tetszés szerinti magasságban metsszük el, így megkönnyíthetjük a betakarítást. A bogyókat kézzel takarítjuk be teljesen éretten, a virágzatát bimbós állapotban szedjük. Nagy levelei keresztben átellenesek, a levélkék elliptikusak, fűrészes szélűek. Elolvasom a teljes cikket »

édesgyökér A fekete bors kúszó, liánszerű ágakkal rendelkező évelő félcserje. Ázsíából, Afrikából és Dél-Amerikából importálják a világ más tájaira. Szív alakú levelei kihegyezettek, vastagak, apró virágai hímnősek vagy egyneműek. 7-8 mm-es termése, maga a borsszem, érett állapotban piros, csak szárítás után válik fekete színűvé. Elolvasom a teljes cikket »

édesgyökér A fekete retek kétéves növány, gyökere - maga a répatest - karógyökér, amely kívül fekete, belül fehér. Fürtökbe tömörülő, négyszirmú virágai fehérek vagy rózsaszínek. Termése csőben végződő becőtermés. Elolvasom a teljes cikket »