édesgyökér A Nyugat-Ázsiában és Indiában őshonos egynyári növény rövid gyöktörzséből csak a tőlevélrózsa és a virágokat tartó tőkocsány ered. Lándzsa alakú levelei molyhosak. Fehér virágai hengeres füzérvirágzatot alkotnak. Szürkésrózsaszín magja ovális alakú, 2-3 mm hosszú. Elolvasom a teljes cikket »

édesgyökér 30 m magasra megnövő örökzöld fa, kérge repedezett, a törzs alsó része szürke, felső része vörös. A rügyeket barna gyantás felületű hártyalevelek borítják. A kifejlődött levelek párosával helyezkednek el a hajtásokon. A tobozok 3-7 cm hosszúak, a bennük lévő magvak a következő évben érnek meg. Elolvasom a teljes cikket »

édesgyökér Lágy szárú növény, amely a parlagon hagyott területek lakója. Felálló, elágazó szárán ülnek karéjos, fűrészes szélű levelei. Viszonylag nagy virágai lila színűek. Termése lapos, korong alakú papsajt, barna magja vese alakú. Elolvasom a teljes cikket »

édesgyökér A lapacho tea a brazíliai őserdőkből származó la-pacho fa (Tabeuis aveilanedoe) kérgének belső rétegéből készül, melynek főzete sokféle betegség gyógyítására szolgál.  Elolvasom a teljes cikket »

édesgyökér (Hieracium pilosella) Kúszóhajtású, alacsony termetű évelő, melynek megnyúlt, molyhos levelei tőlevélrózsát képeznek. Megnyúlt szára egytelen kénsárga színű fészekvirágzatot hoz. Elolvasom a teljes cikket »

édesgyökér (Viscum album) Magyarországon és egész Európában elterjedt, közismert félélősködő növény. Leggyakoribb gazdanövényei a nyárfa, fűzfa, akác és az almafa. Zöldessárga, bőrnemű levelei örökzöldek. Termése ragadós, sárga színű bogyótermés. Elolvasom a teljes cikket »

édesgyökér (Cinnamomum verum - valódi fahéj), (Cinnamomum aromaticum - kínai fahéj) Délkelet-Ázsiai eredetű, 8-10 m magas, örökzöld fa. Mintegy 20 cm hosszú levelei vaskosak, húsosak, virágai laza fürtökbe tömörülnek, bogyótermései sötétbarnás-vörösesek. A fiatal ágak kérge a jellegzetes illatú és ízű fűszer. Legismertebb fajai a a valódi fahéj és a kínai fahéj. A régi rómaiak hite szerint csak szörnyű denevérektől védett, eldugott mocsarakban terem. A Pliniustól eredő mesét a fűszerkereskedők terjesztették, hogy magasan tartsák az árát. Több mint 2000 éve indiai és Srí Lanka-i exportcikk. Elolvasom a teljes cikket »

édesgyökér 50-60 cm magasra is megnövő évelő, levelei szárnyasan szeldeltek, szélei csipkések. Aranysárga virágait májusban hozza. Leszakítva leveleit a növény  sárga nedvet enged, mely a levegővel való érintkezés miatt narancssárgává válik.  Elolvasom a teljes cikket »