Gyógytea készítése

  Kategória Gyógyteák
17
okt
Gyógytea készítése

Tea formájában történő alkalmazásuknál nem mindegy az elkészítés módja, fontos tudni, hogy mi az optimális adag és mennyit fogyaszthatunk belőle. A gyógyteák önállóan, megelőzésre vagy fenntartó kúrára, valamint egyéb klasszikus gyógyszerek mellett kiegészítő kezelésre is kiválóan alkalmasak. A gyógytea alkalmazásának előnye, hogy egyedi, személyre szabott összeállítást is lehetővé tesz.
 

Gyógytea elkészítésének módjai:
Forrázat vagy főzet
: a friss gyógynövényt apróra vágjuk és az előírt mennyiségben üvegedénybe vagy más nem fémből készült edénybe tesszük.A vizet felforraljuk, levesszük a tűzről és az előkészített füvekre öntjük. A növényt rövid ideig áztassuk: fél perc elegendő. A tea egészen világos – halványsárga vagy halványzöld legyen. A szárított gyógyfű valamivel hosszabb (1-2 perces) áztatást igényel.
A gyökereket a megadott mennyiségű vízben tesszük fel, egészen rövid ideig forraljuk, és három percig állni hagyjuk.
A napi adagot töltsük termoszba, és a nap folyamán kortyolgassuk el utasítás szerint. Általában egy csésze (negyed liter) vízhez egy púpozott teáskanál gyógyfüvet vegyünk, hacsak nincs külön utasítás a növényhez.
 


GyógyteaHideg áztatás: némelyik gyógynövényt (pl mályva, fagyöngy vagy kálmos) nem szabad túlforrázni, mivel hő hatására elveszti gyógyerejét. Ezekből hidegen készítünk gyógyteát. A megfelelő mennyiségű gyógynövényt hideg vízben 8-12 óra hosszat (többnyire egy éjszakán át) áztatjuk, majd iváshoz csak annyira melegítjük fel, hogy rögtön iható legyen.
A gyógynövényeket úgy használhatjuk ki a legjobban, ha az áztatott kivonatot és a főzött teát összekeverjük. A gyógynövényt éjszaka áztassuk hidegen az előírt vízmennyiség felével, reggel pedig szűrjük le. A szűrőben maradt növényt forraljuk fel a víz másik felével, majd ismételten szűrjük le. A kivonatot és a főzetet öntsük össze. Ha így készítjük el a teát, benne maradnak a hatóanyagok, amelyek vagy csak hideg, vagy csak meleg vízben oldódnak.

Cimke:  Bejegyzés közzétéve ekkor 2010. október 17., vasárnap idő 21:32 ebben a kategóriában: Gyógyteák. Trackback kikapcsolva.

  0 hozzászólás

  Szólj hozzá te is!

  Neved (beceneved) (*)
  E-mail (nem publikáljuk) (*)
  Weblapod (ha van)
  Hozzászólásod