édesgyökér A 15-20 cm-re megnövő pongyola pitypang tejnedvet tartalmazó évelő növény. A pitypangot a pázsitokban kellemetlen gyomnak tekintik, pedig egy nagyon értékes gyógynövény. Tőlevélrózsát alkotó levelei lándzsásak, szeldeltek. Április-májusban virágzik, az ártereken, réteken, erdőszéleken, utak mentén sárga virágszőnyeget alkot.   Elolvasom a teljes cikket »

édesgyökér         Egyéb elnevezései: barna moszat, tengeri saláta A sziklás partokon gyakori, méternyi hosszú alga barna vagy zöldes, villásan elágazó telepekből áll. A vastag telepek úszóhólyagosak. Ivarosan szaporodó növények. Elolvasom a teljes cikket »

édesgyökér A fekete áfonya föld feletti szárai zöldek, csupaszok, szögletesek. Bőrnemű, apró levelei ősszel lehullanak. A növény finom, sokfelé ágazó rizómájának az elaprózódásával szaporodik, valamint gyökérhajtásokból. A bogyókat igencsak kedvelő madarak az ürülékkel bocsátják ki az épen maradt magokat, így biztosítva az áfonya nemzetség utánpótlását. Elolvasom a teljes cikket »

édesgyökér Gyógyhatása: A farmakológiai vizsgálatok igazolták ödémagátló tulajdonságát, valamint azt, hogy növeli a húgyhólyag rugalmasságát, elősegíti és megváltoztatja a prosztataváladék kiválasztását és a mirigysejtek működését. Patkányoknál az afrikai szilvafa – kivonat csökkentette a prosztata súlyát, miközben működését fokozta. Elolvasom a teljes cikket »

édesgyökér Gyógyhatása A borsosköménynek mind ez ideig csekély gyógyhatását igazolták a tudományos kísérletek. Csak szélhajtó és bélgörcsoldó hatása bizonyított.   Elolvasom a teljes cikket »

édesgyökér 40-50 cm magas, lágy szárú évelő. Szára üreges, szőrös. Szív alakú, fűrészes szélű leveleinek hónaljában nyílnak fehér virágai. Makktermése apró, száraz, erős szagú. Virágos hajtásvégeit április-májusban gyűjtik be, ezt szárítják, majd forrázat, tinktúra vagy por alakjában használják fel. Elolvasom a teljes cikket »

édesgyökér (Hieracium pilosella) Kúszóhajtású, alacsony termetű évelő, melynek megnyúlt, molyhos levelei tőlevélrózsát képeznek. Megnyúlt szára egytelen kénsárga színű fészekvirágzatot hoz. Elolvasom a teljes cikket »

édesgyökér 3-5 m magas, sűrű, elágazó félcserje. Keskeny levelei ujjasan osztottak. Vörös és sárga bogyótermésében 4 mag található. Elolvasom a teljes cikket »

édesgyökér Kis termetű, lágy szárú évelő növény, keskeny, hosszú levelekkel. Lila, ernyőszerű virágzatát virágburoklevél veszi körbe. Hagymája több fiókhagymából áll, melyeket egy fehér hártya borít. Elolvasom a teljes cikket »

édesgyökér Gyógyhatása: A borostyán görcsoldó hatása klinikailag is igazolt. A levél antibakteriális hatású és rákos daganatok kialakulását gátló tulajdonságokkal rendelkezik.   Elolvasom a teljes cikket »

édesgyökér         A hársfa magas növésű, terebélyes koronával rendelkező lombhullató fa. Levelei fűrészes szélűek, szíves vagy ferde vállúak. A virágzati tengelyhez hozzánőtt a világoszöld, nyelvszerű, hártyás murvalevél. Virágai kellemes illatúak, termése toktermés. A gyógyászatban a virágzatot és a fa kérgét hasznosítják. A virágokat akkor gyűjtik be, amikor a virágok kétharmada kinyílt, majd vékony rétegekben, árnyékos, szellős helyen szárítják. A begyűjtött kéreggel ugyanígy járnak el. A virágzatot forrázatként, a kérget porított formában vagy kivonatként alkalmazzák. Elolvasom a teljes cikket »

édesgyökér A fekete bors kúszó, liánszerű ágakkal rendelkező évelő félcserje. Ázsíából, Afrikából és Dél-Amerikából importálják a világ más tájaira. Szív alakú levelei kihegyezettek, vastagak, apró virágai hímnősek vagy egyneműek. 7-8 mm-es termése, maga a borsszem, érett állapotban piros, csak szárítás után válik fekete színűvé. Elolvasom a teljes cikket »

édesgyökér A fekete retek kétéves növány, gyökere - maga a répatest - karógyökér, amely kívül fekete, belül fehér. Fürtökbe tömörülő, négyszirmú virágai fehérek vagy rózsaszínek. Termése csőben végződő becőtermés. Elolvasom a teljes cikket »

édesgyökér Gyógyhatása: A witaszomninnak étvágy– és anyagcserefokozó, valamint nyugtató hatása van. Nagyobb adagban altatószer. Az egyes összetevőknek köszönhetően stresszoldó tulajdonságú; növeli a szervezet ellenálló képességét, és jótékony hatással van az immunrendszerre. A witanolidok fertőtlenítő és gyulladásgátló hatása is bebizonyított. Elolvasom a teljes cikket »

Arab kávé

  Kategória Gyógynövények
02
márc

édesgyökér Gyógyhatása: A kéregállomány és a központi idegrendszer serkentésével a koffein ébren tart, segíti a gondolkodást és csökkenti a fáradtságérzetet. Azt is kimutatták, hogy serkenti a nyúltvelői légzőközpontokat. Növeli a szívritmust és a véráramlást, valamint az összehúzódások erősségét. Fokozza a szervezet energiafelhasználását. A kávéban lévő trigonellin migrén esetén is hatékony lehet. Elolvasom a teljes cikket »

édesgyökér         Egyéves, lágy szárú növény, levelei szórt állásúak, alapjuknál két nagy szárnyasan szeldelt pálhalevéllel, mely méreteiben alig különbözik a tojásdad levelektől. Virágai egyesével képződnek a hosszú kocsányon, a szirmai sárgák, fehérek és lilák. A sarkantyús szirom 1,5 cm hosszú. A termésben lévő magvak körte alakúak. A gyógyászatban a virágos, föld feletti részeket hasznosítják, amelyeket virágzás előtt gyűjtenek be. Szárítás után forrázatként használják. Elolvasom a teljes cikket »

édesgyökér Más néven cseregalagonya, kétbibés galagonya. Gyógyhatása: A szívizom káliumpumpájára hatva erősíti azt, és szabályozza ritmusát. Növeli a koszorúerek véráramlását is. Feszültség csökkentő. Értágítóként mérsékli a hajszálerek ellenállását. A cseregalagonya nyugtató hatást fejt ki a központi idegrendszerre.   Elolvasom a teljes cikket »

édesgyökér 50-60 cm magasra is megnövő évelő, levelei szárnyasan szeldeltek, szélei csipkések. Aranysárga virágait májusban hozza. Leszakítva leveleit a növény  sárga nedvet enged, mely a levegővel való érintkezés miatt narancssárgává válik.  Elolvasom a teljes cikket »

édesgyökér Ázsiai eredetű, élősködő fa, amely 8-10 m magasra nő, bőrnemű levelei ép szélűek. A gazdanövény gyökereihez tapadt hausztóriumokkal szívják el a vizet. Elolvasom a teljes cikket »

édesgyökér A bogyós gyümölcsök legelöl állnak azoknak a táplálékoknak a listáján, amelyek az öregedéssel járó sejtkárosodást nemcsak hogy megakadályozzák, hanem ki is javítják, és a vér úgynevezett „antioxidáló tulajdonságát” akár 25%-kal is növelhetik.   Elolvasom a teljes cikket »

Jóféle sáfrány

  Kategória Gyógynövények
27
dec

édesgyökér Ismerhetjük még valódi sáfrányként vagy fűszersáfrányként. Hagymagumós évelő növény, hosszú, fűszerű levelei a virággal együtt jelennek meg. Nem tévesztendő össze az egynyári sáfrányos szeklicével! Elolvasom a teljes cikket »

édesgyökér Gyógyhatása: Illóolajoknak és flavonoid tartalmának köszönhetően bélgörcsoldó és antioxidáns hatású. Kis adagban nyugtató, nagy adagban serkentő hatású. Illóolaja enyhe fájdalomcsillapító és viszketéscsökkentő. Fő hatóanyaga, a mentol fokozza a nyálelválasztást és az epekiválasztást, valamint helyi érzéstelenítő, hűsítő, továbbá fertőtlenítő hatású.   Elolvasom a teljes cikket »

édesgyökér Egyéb néven: kosárfűz, kányafa. A fűz vízparton, nedves helyeken növő, kétlaki, lombhullató, 20-25 m-es fa. Fiatal hajtásai hajlékonyak, emiatt a kosárfonás alapanyaga. Levelei lándzsa alakúak, fogazottak, selymesek. Barkavirágai tavasszal nyílnak. Elolvasom a teljes cikket »