édesgyökér Gyógyhatása: Számos vizsgálatot folytattak a citromverbéna nyugtató hatását illetően, hosszú ideig semmilyen értékelhető eredményre nem jutottak. A közelmúltban viszont emberen végzett kísérlet igazolta a teaforrázat nyugtató és szorongásgátló hatását. Elolvasom a teljes cikket »

édesgyökér Tüskés szárú, évelő félcserje, melyet réteken, erdőszéleken vagy vizenyős területeken találhatunk meg. Karélyos levelein is apró tüskék vannak. Virágai halványrózsaszínek, gömbölyű termése fekete.  Elolvasom a teljes cikket »

édesgyökér 80-120 cm magas növény, hosszú, sötétzöld levelei kopaszak, fonákjukon fehéren molyhos szőrűek, szeldeltek. Virágai júliustól októberig nyílnak. A levelek és a virágok fűszeres-aromás illatúak. Mélyre hatoló gyökerével és leveles, rövid hajtásaival telel át, üde, nedves talajokon nő. Elolvasom a teljes cikket »

Citromfa (Citrus lemon)

  Kategória Gyógynövények
03
márc

édesgyökér Gyógyhatása: A gyümölcs és a levelek flavonoidjai vérnyomáscsökkentő hatásúak és védik a hajszálereket. Allergiaellenes és gyulladáscsökkentő tulajdonsággal is rendelkeznek. Kimutatták, hogy a citromlé rendszeres fogyasztása növeli a kortikoszteron- és az ACTH -szintet a vérben. Az illóolajnak limonén- és citráltartalma miatt fertőzés gátló hatása van. Elolvasom a teljes cikket »

édesgyökér A 8-10 m magas fa tetején a levelek egy csokorban helyezkednek el, az apró, zöldes virágok a levelek hónaljában nyílnak. A nagyobb termős virágok önállóan vagy kettes-hármas csoportokban, a törzs felső részén találhatók. Termése nagy, 20-30 cm-es, érett állapotban narancssárga színű, amely 5 kg-os is lehet. Elolvasom a teljes cikket »

édesgyökér Egyéb nevei: ezüsttövis, homokfa, tengerparti homoktövis, európai homoktövis A homoktövis elsősorban a tibeti orvoslásban használt gyógynövény, de hagyományosan Kínában, Mongóliában és Oroszországban is alkalmazzák. Európa országaiban még most kezd elterjedni. Elolvasom a teljes cikket »

édesgyökér           Egyéb elnevezései: árnika, angyalgyökér, máriafű Az árnika a hegyvidékek mutatós évelő növénye. Szárán egy vagy két pár kicsi, átellenesen elhelyezkedő levelet, a szár végén egyetlen virágot láthatunk. Hegyes, teljes mirigyszőrökkel fedett tőlevelei levélrózsát alkotnak. Termése bóbitás kaszat. Védett növény! Magyarországon Kőszeg, Sopron környékén élő ritka növény. Elolvasom a teljes cikket »

édesgyökér (Cinnamomum verum - valódi fahéj), (Cinnamomum aromaticum - kínai fahéj) Délkelet-Ázsiai eredetű, 8-10 m magas, örökzöld fa. Mintegy 20 cm hosszú levelei vaskosak, húsosak, virágai laza fürtökbe tömörülnek, bogyótermései sötétbarnás-vörösesek. A fiatal ágak kérge a jellegzetes illatú és ízű fűszer. Legismertebb fajai a a valódi fahéj és a kínai fahéj. A régi rómaiak hite szerint csak szörnyű denevérektől védett, eldugott mocsarakban terem. A Pliniustól eredő mesét a fűszerkereskedők terjesztették, hogy magasan tartsák az árát. Több mint 2000 éve indiai és Srí Lanka-i exportcikk. Elolvasom a teljes cikket »

édesgyökér A Nyugat-Ázsiában és Indiában őshonos egynyári növény rövid gyöktörzséből csak a tőlevélrózsa és a virágokat tartó tőkocsány ered. Lándzsa alakú levelei molyhosak. Fehér virágai hengeres füzérvirágzatot alkotnak. Szürkésrózsaszín magja ovális alakú, 2-3 mm hosszú. Elolvasom a teljes cikket »

édesgyökér 30 m magasra megnövő örökzöld fa, kérge repedezett, a törzs alsó része szürke, felső része vörös. A rügyeket barna gyantás felületű hártyalevelek borítják. A kifejlődött levelek párosával helyezkednek el a hajtásokon. A tobozok 3-7 cm hosszúak, a bennük lévő magvak a következő évben érnek meg. Elolvasom a teljes cikket »

édesgyökér Az illatos ruta Dél-Afrikából származó, kis termetű cserje. Tojásdad levelei világoszöldek, szélük fogazott. Az illóolajat tartalmazó mirigyszőrök a levél felületén találhatóak. Fehér vagy rózsaszín virágai 1,5 cm-esek. Toktermésében 5 db fekete mag található. Elolvasom a teljes cikket »

édesgyökér Gyógyhatása: A csarab vízhajtó és húgyúti fertőtlenítőszer. Utóbbi célra azonban a medveszőlő hatékonyabb. Más növényekkel együtt használva kiváló méregtelenítő. Elolvasom a teljes cikket »

édesgyökér Egynyári, egyenes, csupasz szárú növény, mely kb. 1 m magasra is megnőhet. Halványsárga virágai egyesével ülnek a levélhónaljakban. Felálló hüvelytermései 10-15 cm hosszúak és sokmagvúak.   Elolvasom a teljes cikket »

édesgyökér A cserje átellenesen elhelyezkedő, tojásdad levelei kihegyesedők. Élénkpiros virágai, amelyek a levelek hónaljában erednek, évente háromszor nyílnak. Ismertebb nevén acerola. Elolvasom a teljes cikket »

édesgyökér (Viscum album) Magyarországon és egész Európában elterjedt, közismert félélősködő növény. Leggyakoribb gazdanövényei a nyárfa, fűzfa, akác és az almafa. Zöldessárga, bőrnemű levelei örökzöldek. Termése ragadós, sárga színű bogyótermés. Elolvasom a teljes cikket »

édesgyökér 1 méter magas évelő növény. Világoskék vagy lila virágai fürtökbe tömörülnek. A talajban szerteágazó gyöktörzséből hosszú, vastag gyökértarackok fejlődnek. Termése lapított hüvelytermés, amelyben 5 mag található. Elolvasom a teljes cikket »

édesgyökér Kicsi, 70 cm-nél nem magasabb évelő félcserje. Zöld szárán fohazott levelek ülnek. Termése hosszúkás, hegyes ,felfújt bogyótermés, néhány termesztettváltozata 50 cm-nél is hosszabb lehet. Termése kezdetben zöld, érett állapotban piros vagy sárga.  Elolvasom a teljes cikket »

édesgyökér           Egyéb elnevezései: fonólen, termesztett len, rostlen, kultúrlen A len egész Európában elterjedt, kb. 1 m magas, egynyári növény, ülő levelei szórt állásúak, lándzsa alakúak, ép szélűek. Virágzata sátorozó többes bog. Virágai öttagúak, színük lehet fehér, égszínkék, rózsaszín vagy lila. Termése tíz rekeszű tok, sötétbarna színű magja fényes felületű.  Elolvasom a teljes cikket »

édesgyökér Gyógyhatása: A citromfű görcsoldó és emésztést segítő tulajdonságát igazolták. Illóolaja baktérium- és gombaölő hatású. Vizes kivonata vírusellenes szer. Nyugtató hatását klinikai vizsgálatok bebizonyították,  a citromfű pszichoszomatikus tünetekre pozitív hatást gyakorol. Elolvasom a teljes cikket »

édesgyökér  Kína a ginszeng (Panax ginseng) - más néven erőgyökér - hazája, a kínai orvosok már 2000 éve használták számtalan betegség gyógyítására. Lassú növésű gyökere néha ember alakú, ezek a néphit szerint kivételes varázserővel bírnak. Nagy becsben tartották őket, a súlyuknak megfelelő aranyat érték.     Elolvasom a teljes cikket »

Fekete bodza

  Kategória Gyógynövények
29
aug

édesgyökér A 6-8 m magasságot is elérő bodzát tetszés szerinti magasságban metsszük el, így megkönnyíthetjük a betakarítást. A bogyókat kézzel takarítjuk be teljesen éretten, a virágzatát bimbós állapotban szedjük. Nagy levelei keresztben átellenesek, a levélkék elliptikusak, fűrészes szélűek. Elolvasom a teljes cikket »

édesgyökér A másfél méteresre is megnövő, évelő lágyszárú növényt egész Nyugat-Európában zöldségként termesztik. Egyenes, húsos, barázdált szárán erősen tagolt, nagy, hamuzöld színű leveleket találunk, amelyeknek fonáka pelyhes.   Elolvasom a teljes cikket »

édesgyökér A golgotavirág nevét onnan kapta, hogy bizonyos részei Krisztus szenvedéstörténetét idézik fel a Golgotán. Hármas levelei a kereszt három szárát, koronája Krisztus töviskoronáját jelképezi. A 10 csészelevél a 10 apostolt, (nem számítják Júdást, aki elárulta és Tamást, aki kételkedett), a kalapácsokat az 5 nagy porzó, a szegeket a 3 bibekaréj jelenti, az ostorokat pedig a kacsok képviselik. Elolvasom a teljes cikket »

édesgyökér A fehér tavirózsának föld alatti gyöktörzse, víz alatti szára és levegővel teli, lebegő levelei vannak. Virága 12-15 cm-t is elérheti. A gyógyászatban a gyöktörzsét és a virágát hasznosítják. Elolvasom a teljes cikket »

édesgyökér Gyógyhatása: A bromelain lebontja az állati és emberi fehérjéket, a másik trópusi gyüölcsben, a papajában megtalálható papainhoz hasonlóan. Ezeknek a proteolitikusnak nevezett enzimeknek gyulladáscsökkentő és sebgyógyulást serkentő hatásuk van. Ödéma esetén is segítséget jelent. Elolvasom a teljes cikket »

édesgyökér Egyéves, országszerte megtalálható növény. 1 m magasra megnő, hegyes szárlevelei lándzsásak, ép szélűek vagy fűrészesek, szőrösek. Sokfészkű, összetett virágzata májustól szeptemberig nyílik. Termése hosszúkás kaszat, fehér bóbitával. Elolvasom a teljes cikket »

édesgyökér Lágy szárú növény, amely a parlagon hagyott területek lakója. Felálló, elágazó szárán ülnek karéjos, fűrészes szélű levelei. Viszonylag nagy virágai lila színűek. Termése lapos, korong alakú papsajt, barna magja vese alakú. Elolvasom a teljes cikket »

édesgyökér Az izsóp Európa déli részéről származó, 50-60 cm magas örökzöld félcserje. Kék vagy lila virágai álffüzérvirágzatot alkotnak. Nyár eleján nyíló virágai a lepkék és a méhek kedvelt célpontja. A mentához hasonló aromájú leveleit egész évben szedhetjük. Elolvasom a teljes cikket »

édesgyökér Gyógyhatása: Az ánizs termése serkenti a tejelválasztást a születés után. Az állatokon végzett kísérletek kimutatták, hogy az anetol fokozza a bélfal izmainak összehúzódását, és elősegíti a légutakban a váladék termelését, valamint köptető hatása van. Elolvasom a teljes cikket »

édesgyökér Egyéb nevei: Homoki szalmavirág, sárgagyopár 30-40 cm magas évelő növény, levelei vastagok, molyhosok. Sárga fészekvirágzatai finoman szemcsézettek. Hazánkban védett növény! Elolvasom a teljes cikket »

édesgyökér   A gyömbér évelő, lágy szárú növény, levelei lándzsásak. Kicsi, sárga virágai hasonlóak az íriszhez. Termése toktermés, mely nagy számú magját tartalmazza. A gyöktörzs megszárítás és darálás után aromás fűszer, elsősorban az ázsiai konyha használja. Elolvasom a teljes cikket »

édesgyökér A bazsarózsa 60-80 cm magas, évelő növény, gyökerei húsosak. Sallangos levelei nagyok, virágai a szárak végén fejlődnek. Termése társas tüszőtermés, sok maggal. Elolvasom a teljes cikket »