Gyenge immunitás

  Kategória Betegség
09
dec
Gyenge immunitás

Az erős immunrendszer hamar elbánik a vírusokkal, ha viszont legyengül a szervezet, hamar támadásba lendülnek a kórokozók. Különféle természetes gyógymódok növelik a szervezet ellenálló képességét. Nemcsak a megelőzést szolgálják, akkor is segítenek, ha már megjelentek a kellemetlen tünetek.


Immunrendszerünket is „táplálni” kell, hiszen ha nem eszünk rendesen vagy nem alszunk eleget, keveset mozgunk, illetve stresszes z életünk, belső csapatainkat könnyen legyőzi egy kósza vírus is. Ezenkívül a kulcsfontosságú tápanyagok, mint például a cink, a szelén és a vas kismértékű hiánya is rontja az esélyeinket a fertőzésekkel szemben.

Gyógyhatású táplálékok

Tökmag


A tökmagban rengeteg cink van. Ez az a mikroelem, ami talán a legfontosabb az immunrendszer kielégítő működéséhez.
Mennyit fogyasszunk? Cinkből napi 15 mg, de akit gyakran leterít a nátha, nyugodtan emelhet az adagot duplájára. Ehhez azonban túl sok tökmagot kellene enni, ami nem mindig kivitelezhető, más cinktartalmú élelmiszereket is gyakrabban iktassunk az étrendbe, pl. pulykahúst, sovány marhahúst, a tengeri rák és az osztriga is hasznos élelmiszer a cinkbevitel szempontjából.

Halak, hüvelyesek, tojás, és más fehérjeforrások


A fehérje az immunrendszer fő építőeleme. A fehérjetartalmú élelmiszerek többsége ugyancsak nélkülözhetetlen az immunrendszer számára, mert kitűnő forrása a cinknek, vasnak és a legtöbb B-vitaminnak. Az idősebbek és a vegetariánusok fokozottabban figyeljenek arra, hogy a szükséges fehérjemennyiséget megkapja a szervezetük. A szardínia háromszorosan is jó fehérjeforrás: sovány hús, gyulladásgátló Omega-3 zsírsavakat tartalmaz, továbbá sok cink és szelén van benne.

Élőflórás joghurt


Az immunrendszerünk 70%-a a belekben „tartózkodik”, ebből egyből következik, ha egészséges az emésztőrendszerünk, nehezebb dolguk van a vírusoknak, baktériumoknak. Az élőflórás tejtermékekkel (kefír, joghurt, aludttej) hasznos baktériumok (Lactobacillus acidophilus) tömegei jutnak a belekbe, ahol túlsúlyba kerülnek a veszélyes vírusokkal szemben. Ha a jótékony bacilusok száma meghaladja a belekben a káros bacilusok számát, akkor a károsak elpusztulnak.
Ha választanunk kell joghurt és joghurt között, akkor részesítsük előnybe a natúr fajtákat, mert az ízesítette változatokban található nagy mennyiségű cukor gyengíti az immunrendszert, és többet ártanak, mint használnak. Ráadásul kedvező környezetet teremtenek pl. a Candida-gomba szaporodásához is.

Fokhagyma


A fokhagyma fogyasztásával szintén sokat tehetünk immunrendszerünkért, nyersen fogyasztva a leghasznosabb. Erős antibakteriális tulajdonságának köszönhetően természetes antibiotikumként szolgál, emellett vírus- és gombaölő hatású is. Antioxidánsokban is gazdag és a kénvegyületek is nagy számban fordulnak elő benne.
Mennyit fogyasszunk?
Kritikus időszakban naponta legalább egyet, zúzzuk össze, és hagyjuk állni 15 percig, hogy az allicin felszabadulhasson benne.

Tea


A nagy teafogyasztó társadalmakban, mint pl. a japánoknál – a rák nagyon ritkán fordul elő! Nagy szerepet játszik ebben a zöldtea-fogyasztásuk, mert a tea tele van immunerősítő vegyületekkel, valamint sejtburjánzást-gátló anyagokkal! Egyes kutatások szerint hatékonyabban távol tartja az influenzát, hasmenést, szamárköhögést, tüdőgyulladást, sőt még a fogszuvasodást okozó baktériumokat is.
Az egyes baktériumokban, ráksejtekben, élősködőkben, gombákban és kórokozókban jelen levő alkilaminok a teában is megtalálhatók, de ezek jóval gyengébbek, így nem aktiválják, csak készenlétbe helyezik a T-sejteket (a szervezet immunkatonái). Amikor a baktériumok behatolnak, az immunrendszer felismeri ezeket a vegyületeket, észreveszi a különbséget is, és könnyen mozgósítani tudja a teaivásnak köszönhetően már éber immunsejteket.
Mennyit fogyasszunk? Napi egy-két csészével, betegség esetén napi három-négy csészével.

Zöldségek, gyümölcsök


Az élénk színű gyümölcsök és zöldségek rengeteg antioxidáns vegyületet tartalmaznak. Ezekre a vegyületekre elsősorban erős stresszhatás esetén vagy betegségkor van a szervezetünknek szüksége.
Ilyenkor a szervezetünkben több szabadgyök szabadul fel, ezek a kártékony molekulák pedig az immunsejtek egy részét és a csecsemőmirigy működését gátolják. Ha a csecsemőmirigy nem működik rendesen, még több szabadgyök szabadul fel, és a szervezet még jobban legyengül. Az antioxidánsok ezt az ördögi kört szakítják meg.
Az összes gyümölcs közül a fekete áfonyában van a legtöbb antioxidáns, de a szeder, a fekete ribiszke a málna és a szamóca is bővelkedik bennük. Termesszünk vitamindús zöldfűszereket az ablakpárkányunkon vagy a konyhakertünkben, pl. vízitormát, petrezselymet, így mindig friss vitaminforrás kerülhet az asztalunkra.

Étrend-kiegészítők

Fokhagyma: ha a fokhagymát valamilyen okból kifolyólag nem tudjuk fogyasztani (gyenge a gyomrunk, nem tolerálja a főnökünk a szagát stb…) szedjük étrend-kiegészítő formájában, főleg a téli időszakban. A fokhagyma nemcsak a megelőzésben segít, mert a bennünk lévő bacilusok elpusztításával a tünetek is hamarabb enyhülnek.

B-vitaminok: a B-vitaminok az immunsejtek képződéséhez elengedhetetlenek. Hiányukban a szervezet védtelenné válik a kórokozókkal szemben. Stressz hatására is csökken a B-vitamin mennyiség a szervezetben, így a tartós stresszben élők hamarabb betegszenek meg.


A-, C- és E-vitamin: az A- és C- vitamin erősíti testünk immunitását, segíti a kollagén képződését, ezáltal ellenállóvá teszi a nyálkahártyákat, hogy a kórokozók azon ne hatolhassanak be. Ha mégis bejut néhány bacilus a T-sejtek könnyedén legyőzik azokat. A C-vitamin gondoskodik a megfelelő T-sejt termelődéséről, az E-vitamin pedig serkenti a T-sejtek aktivitását.

Cink: ez az elem nélkülözhetetlen a T-sejtek képződéséhez. Étrendi úton nehéz a megfelelő mennyiséghez hozzájutni, ezért étrend-kiegészítőkkel pótolhatjuk a hiányt. Egyes kutatók szerint a nyálkahártyával közvetlenül érintkezésbe kerülve a cink a meghűlés időtartamát 2-3 nappal megrövidíti.

Probiotikumok: az élőflórás tejtermékek fogyasztása mellett probiotikumok szedése is szükségessé válhat, amelyek az emésztés javításával, a tápanyagok felszívódásának segítésével, valamint a káros baktériumok és gombák szaporodásának megakadályozásával támogatják az immunrendszerünket.

A biogyümölcsökben nagyobb mennyiségben fordulnak elő antioxidánsok, mint a nem bio társaikban. Sőt a kalcium, a vas és a magnéziumtartalmuk is nagyobb. A közelmúltban egy svéd kutatócsoport beszámolt arról a kísérletről, melyben egy ökogazdaságból és egy nagyüzemi termesztésből származó földi eprek kivonatát hasonlították össze, s kiderült, hogy az ökogazdaságból származó gyümölcs jóval több antioxidánst tartalmazott. Amikor pedig a vastagbélből és emlőből vett rákos sejteket kezeltek a kétféle anyaggal, a biogyümölcsből származó esszencia eredményesebben kényszerítette önmegsemmisítésre ezeket.

Jó, ha tudod:


Alkohol: számos vizsgálat igazolja, hogy a mértékletes alkoholfogyasztás jótékony hatással lehet a szív- és érrendszerre, más tudományos adatok viszont arról számolnak be, hogy az alkohol elkábítja az immunrendszert is, és csökkenti erejét a kórokozókkal szemben. De nagy a különbség szesz és szesz között is, míg a röviditalok jelentősen gyengítik az immunrendszert, egy pohár vörösbor jótékonyan hat, valószínűleg a benne lévő antioxidánsoknak köszönhetően. A dohányzás is jelentősen csökkenti a szervezet ellenálló képességét.

Finomított cukrok, keményítő: a cukros és keményítőben gazdag élelmiszerek kétszeresen is gyengítik az immunrendszert, mert a cukor eltompítja a fehérvérsejteket, így azok képtelenek legyőzni a kórokozókat és a ráksejteket. Másodsorban a cukor táptalajként szolgál a Candida-gombának, és különféle emésztési problémák előidézője is lehet.

Telített- és transzzsírsav-tartalmú zsírok: ha kevesebb olyan élelmiszert fogyasztunk, melyek az ilyen zsírokat nagymértékben tartalmazzák (hamburger, zsíros vörös hús, készételek), hatékonyabban fog működni az immunrendszerünk. A magas koleszterinszint (ami a zsíros étrend egyenes következménye – gyulladáskeltő hatású, így gátolja az immunkatonák működését. Ugyanakkor a „jó” zsiradékok, amilyeneket pl. a lazac, az olívaolaj, az avokádó vagy a lenmag tartalmaz, erősítik az immunrendszert.

Sresszcsökkentés


A stressz, a gondok és a konfliktusok az élet velejárói, sokszor nem lehet elbújni előlük. De vannak módszerek, melyeknek elsajátításával csökkenthetjük a bennünket ért stressz egészségkárosító hatásait. Iktassunk be a napunkba rendszeres szüneteket, amikor csak magunkkal foglalkozunk. Ne feledjük: a csend gyógyít! Sajátítsunk el valamilyen relaxációs technikát, pl. jógát, autogén tréninget, csikungot stb. Ügyeljünk rá, hogy eleget aludjunk, legalább 7-8 órát naponta, ha lehet ugyanabban az időben.

Testmozgás

A szabad levegőn végzett testmozgás fontos az immunrendszer karbantartása szempontjából. Legjobbak e célból a kíméletes mozgásformák: kerékpározás, torna, tempós séta, vagy az úszás.

Eddzük testünket


A szaunázás is egészséges, de csak akkor, ha nincs olyan betegségünk, ami miatt ellenjavallt, mert a szauna magas hőfoka erősen megterheli a keringést.
A reggelt kezdjük hideg-meleg váltózuhanyozással. Először 2 perc melegvíz, utána 15 másodpercre váltsuk hidegre. Ismételjük meg a váltást még háromszor, majd hideg vízzel fejezzük be.
A napi Kneipp-taposáshoz töltsük meg a kádat hideg (12-18 C-os) vízzel úgy, hogy a víz a vádlinkig érjen. Járjunk gólyalépéssel helyben maximum egy percig (minden lépésnél emeljük ki a lábunkat a vízből). Ezután töröljük mega lábunkat alaposan, húzzunk meleg zoknit és sétálgassunk a szobában, amíg fel nem melegszünk.

Cimke:  Bejegyzés közzétéve ekkor 2011. december 09., péntek idő 15:37 ebben a kategóriában: Betegség. Trackback kikapcsolva.

  0 hozzászólás

  Szólj hozzá te is!

  Neved (beceneved) (*)
  E-mail (nem publikáljuk) (*)
  Weblapod (ha van)
  Hozzászólásod