Golgotavirág (Passiflora incarnata)

A golgotavirág nevét onnan kapta, hogy bizonyos részei Krisztus szenvedéstörténetét idézik fel a Golgotán. Hármas levelei a kereszt három szárát, koronája Krisztus töviskoronáját jelképezi. A 10 csészelevél a 10 apostolt, (nem számítják Júdást, aki elárulta és Tamást, aki kételkedett), a kalapácsokat az 5 nagy porzó, a szegeket a 3 bibekaréj jelenti, az ostorokat pedig a kacsok képviselik.

 

 


A golgotavirág kacsokkal kapaszkodó kúszócserje, hazája Dél-Amerika, ezért nálunk érzékenysége miatt fagymentes helyen való teleltetést igényel. Nagy, magányosan álló, fehér szirmai fölött bíbor vagy narancssárga porzókat találunk. Termése ehető.

Föld feletti részeit hasznosítják, melyeket nyár végén szednek, és szárítanak.

Gyógyhatása: 

A golgotavirág görcsoldó hatását a benne lévő flavonoidoknak köszönheti, nyugtató, szorongásoldó és antidepresszáns tulajdonsága martol- és béta-karbolin tartalmával magyarázható. Az utóbbiak serkentőleg hatnak a központi idegrendszerre.

Felhasználása:

A golgotavirágot hagyományosan álmatlanság, szorongás és szívdobogásérzéssel járó neuro-vegetatív disztónia (idegi eredetű szabályozási zavar) esetén alkalmazzák. Hatásosnak bizonyult még idegi eredetű emésztési zavarok esetében is. A gyermekeknél fellépő idegesség kezelésekor is javallott.

Figyelmeztetés:

Az előírt adagokban való alkalmazás esetén semmilyen mellékhatása nem ismert.

Alkalmazása belsőleg:

Álmatlanság, alvászavarok:

Teaforrázat: 1 kk növényt tegyen 1 csésze forrásban lévő vízbe, és hagyja ázni 10 percig. Ezután szűrje le. Lefekvés előtt kortyolgassa el a csészényi teát. A teafüvet keverheti macskagyökérrel (Valeriana officinalis) is a nagyobb hatékonyság elérése céljából.

Kakukkmák- és golgotavirág-tea:

Hozzávalók:

20 g szárított kakukkmák (Eschscholtzia californica)
15 g szárított golgotavirág (Passiflora incarnata)
10 g szárított tisztesfű (Stachys officinalis)
5 g szárított levendulavirág (Lavandula angustifolia)
Víz

 Az összekevert herbát száraz, légmentesen záródó üvegben tároljuk. Beleteszünk 2 kiskanálnyi keveréket a csészébe, leöntjük forró vízzel, 10 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Lefekvés előtt fél órával kortyolgassuk el a főzetet.
 

Tinktúra: 30-70 cseppet keverjen el egy pohár vízben.

Neuro-vegetetív disztónia, szívdobogásérzés, idegesség:

Teaforrázat: az előbb említett gyógyteából naponta három csészével fogyasszon el.

 

Cimke:  Bejegyzés közzétéve ekkor 2011. szeptember 10., szombat idő 16:52 ebben a kategóriában: Gyógynövények. Trackback kikapcsolva.

  0 hozzászólás

  Szólj hozzá te is!

  Neved (beceneved) (*)
  E-mail (nem publikáljuk) (*)
  Weblapod (ha van)
  Hozzászólásod