Ginszeng (Panax ginseng)

 Kína a ginszeng (Panax ginseng) - más néven erőgyökér - hazája, a kínai orvosok már 2000 éve használták számtalan betegség gyógyítására. Lassú növésű gyökere néha ember alakú, ezek a néphit szerint kivételes varázserővel bírnak. Nagy becsben tartották őket, a súlyuknak megfelelő aranyat érték.

 

 


Nyugaton Marco Polo óta ismert, de széles körben csak a 18. századtól használják. A kínaiak a növény gyökeréből több mint 5000 éve készítenek erősítőitalt, ma pedig számos gyári gyógyszer alapanyaga.

A növény szára zöld, időnként vöröses színű, levelei tenyeresen összetettek. Zöldesfehér, apró virágai ernyővirágzatot alkotnak.

A gyógyászatban a növény gyökerét hasznosítják, amelyet 4-6 évesen, ősszel szednek fel. Termesztési területükön (Kína, Korea, Japán) sokféle minőségű, és árú ginszengváltozat létezik, többségük hatóanyagokban gazdag. A ginszeng ázsiai fajtája természetes élőhelyén mára csaknem teljesen kipusztult, de továbbra is termesztik.


Az ázsiai ginszenget nem szabad összetéveszteni a szibériai ginszenggel (Eleutherococcus senticosus), mert ez utóbbi kevesebb hatóanyagot tartalmaz, gyógyhatását más betegségekre alkalmazzák.
 

 

A ginszeng közeli rokona a kanadai erőgyökér (Panax quinquefolius). Észak-Amerika keleti részén őshonos. Hatóanyagát tekintve kevésbé értékes. Termesztik, és exportálják is Kínába.


Gyógyhatása:

Szellemi képességet fokozó szer, ezt pszichológiai tesztekkel is bebizonyították. Segítségével leküzdhető a mindennapi stressz. Hagyományosan az aszténia (kóros lesoványodás) kezelésére vagy a lábadozás megkönnyítésére használják. Önmagában vagy serkentőszerekkel (kávé, tea stb.) és vitaminokkal együtt alkalmazzák.

Figyelmeztetés:

A ginszengnek jelenleg semmilyen mellékhatása nem ismeretes, de hosszantartó alkalmazása nem ajánlott. Napi 2 g pornak megfelelő mennyiségnél többet ne fogyasszon, és a kezelést 3 hónapnál tovább ne folytassa. Tilos a növény használata terhesség alatt, pubertás kor előtt, illetve ideggyengeség vagy elhízás, álmatlanság és artériás magas vérnyomás esetén!

Cimke:  Bejegyzés közzétéve ekkor 2011. szeptember 10., szombat idő 16:26 ebben a kategóriában: Gyógynövények. Trackback kikapcsolva.

  0 hozzászólás

  Szólj hozzá te is!

  Neved (beceneved) (*)
  E-mail (nem publikáljuk) (*)
  Weblapod (ha van)
  Hozzászólásod