Fekete üröm (Artemisia vulgaris)

80-120 cm magas növény, hosszú, sötétzöld levelei kopaszak, fonákjukon fehéren molyhos szőrűek, szeldeltek. Virágai júliustól októberig nyílnak. A levelek és a virágok fűszeres-aromás illatúak. Mélyre hatoló gyökerével és leveles, rövid hajtásaival telel át, üde, nedves talajokon nő.

 

Fontos hogy a növényi részeket teljes virágzáskor gyűjtsük, mert ekkor a legnagyobb és legértékesebb a hatóanyag-tartalom. Miután megtisztítottuk a leveleket, szárítsuk meg árnyékos, szellős helyen. A kertekben vagy a nedves talajon növő virágnak kisebb a hatóanyag-tartalma, mint a száraz parlagon növőknek. A gyökeret a vegetációs időszak végén takarítsuk be.

Gyógyhatása:


Hagyományosan a kiválasztás elégtelenségéhez (epe, gyomornedv, hasnyálmirigy) vagy emésztési zavarok (görcsös hasi fájdalom, hasmenés, székrekedés, húgyhólyag renyhesége stb.) kezelésére javallott. Menstruációs fájdalmak és élősködők esetén is ajánlott.

Figyelmeztetés:

A fekete üröm érintése bőrallergiát válthat ki!

Alkalmazása belsőleg:

Étvágygerjesztésre, emésztési panaszokra:

Teaforrázat: 2 dl forró vízbe tegyünk 1-2 tk füvet, hagyjuk állni 2 percig, majd szűrjük le.

Tinktúra: 30 cseppet keverjen el 1 pohár vízben, naponta 3 alkalommal.

Menstruációs fájdalmak:

Teaforrázat: naponta 1-2 csészével a menstruációt megelőző 8-10 napon keresztül.

Gyógybor: 20 g növényt tegyen 1 liter fehérborba és 10 napig áztassa. Fogyasszon belőle naponta 2 pohárral a menstruációt megelőző 8 napon át.

Cimke:  Bejegyzés közzétéve ekkor 2011. szeptember 08., csütörtök idő 19:09 ebben a kategóriában: Gyógynövények. Trackback kikapcsolva.

  0 hozzászólás

  Szólj hozzá te is!

  Neved (beceneved) (*)
  E-mail (nem publikáljuk) (*)
  Weblapod (ha van)
  Hozzászólásod