Fagyöngy (Viscum album)

(Viscum album) Magyarországon és egész Európában elterjedt, közismert félélősködő növény. Leggyakoribb gazdanövényei a nyárfa, fűzfa, akác és az almafa. Zöldessárga, bőrnemű levelei örökzöldek. Termése ragadós, sárga színű bogyótermés.

 

 

Gyógyhatása: A fagyöngy vérnyomáscsökkentő tulajdonságú, immunrendszer-serkentő és daganatellenes hatású. Leveles ágait, illetve leveleit hasznosítják. Ősszel szedik le, majd szárítják, amitől sárgászöld színű lesz. Kellemetlen, keserű ízük ellenére hagyományosan főzetként, kivonatként vagy porítva kapszulázva illetve más gyógykészítmények előállításához használják.

Felhasználása: A fagyöngyöt az érelmeszesedés megelőzésére és a hagyományos kezelésekkel együtt a magas vérnyomás leküzdésére használják. A gyógyszeripar immunrendszer-serkentő hatását is kihasználja, valamint az onkológia területén is alkalmazzák.

Figyelmeztetés: A fagyöngylevél összetevőinek (főleg a viszkotoxinok és a lektinek) mérgező hatását is kimutatták. A bogyók is tartalmaznak veszélyes anyagokat, ezért a fagyöngy csak orvosi rendeletre szedhető.

Cimke:  Bejegyzés közzétéve ekkor 2011. augusztus 24., szerda idő 13:13 ebben a kategóriában: Gyógynövények. Trackback kikapcsolva.

  0 hozzászólás

  Szólj hozzá te is!

  Neved (beceneved) (*)
  E-mail (nem publikáljuk) (*)
  Weblapod (ha van)
  Hozzászólásod