Tészták

  Kategória Ételeink gyógyhatásai
09
dec
Tészták

A magyar tésztafogyasztási kultúra sem a legegészségesebb kategóriába tartozik. Legtöbbet a nagyon gyorsan fölszívódó fehér tésztát használjuk, ami azon túl hogy finomított szénhidrát, nem tartalmaz rostot, ásványi anyagokat és nyomelemeket sem.

 

A krumplis tészta jó zsíros krumplival kerül az asztalra, a káposztás tésztához nem elég, hogy zsírban vagy olajban pirított káposztát használunk, de sokan még jól meg is szórják cukorral, ami nem hiányozhat például a lekváros-grízes tészta tetejéről sem. A fölsorolt ételek mind hízlalnak, egészségtelenek, és nagyon szegények hasznos tápanyagokban is.
Kérdezhetnénk ezek után, hogy az olaszok miért nem híznak el? Náluk több tésztát senki sem eszik. Az ő titkuk az, hogy az ételeket durumtésztából készítik, és nem főzik szét a tésztát. Ezt a főzési technikát nevezik úgy, hogy „al dante” (fogra való) tészta, mivel egy picit keményebb, lassabban szívódik fel. A tetejére olykor csak egy kik bazsalikomos paradicsomszósz kerül, máskor könnyű zöldségekkel fogyasztják, de az sem ritka, hogy csak kevés fokhagymás olivaolajat adnak hozzá. Ha jó minőségű – vagyis teljes kiőrlésű – vagy durumtésztát választunk, és könnyű szószokkal esszük, nem kell róluk lemondanunk. A mennyiségre persze ügyelni kell: sose együnk többet egy alkalommal annál az adagnál, ami elfér a kezünkben, ha a két markunkat összetesszük! Ez egy általános szabály az egészségesen étkezők körében.
 

Cimke:  Bejegyzés közzétéve ekkor 2011. december 09., péntek idő 17:45 ebben a kategóriában: Ételeink gyógyhatásai. Trackback kikapcsolva.

  0 hozzászólás

  Szólj hozzá te is!

  Neved (beceneved) (*)
  E-mail (nem publikáljuk) (*)
  Weblapod (ha van)
  Hozzászólásod