édesgyökér Hasonlóan a zöld és a fekete teához, a fehér tea is a teacserje szárított leveleiből készül. A különbség csupán a tealevelek feldolgozásában van. A fehér - vagy más néven szűz teát - főleg Kínában készítik. A legfiatalabb leveleket leszedik, majd a napon megszárítják. Mivel csak a friss hajtásokat használják fel készítéskor, szüretelése csak az év egy bizonyos szakában lehetséges. Elolvasom a teljes cikket »

Miből lesz az Aszpirin?

  Kategória Érdekességek
02
márc

édesgyökér 1925-ben egy fiatal francia gyógyszerésznek, Pierre-Joseph Leroux-nak a fűzfa kérgéből sikerült egy fehér kristályos anyagot kinyerni, hasonló módon, mint ahogy a kinint kivonták a kínafa kérgéből. Felfedezését szalicinnek nevezte el. Valójában többféle anyag keverékéről van szó: közéjük tartozik a szalicilsav is, amely láz és ízületi reumás fájdalmak esetén hatékony, de gyomorégést okoz. Elolvasom a teljes cikket »

édesgyökér A ma használatos gyógyszerek alkotóelemeinek mintegy fele növényi eredetű, negyed részük pedig növényi kivonatokat vagy közvetlenül a növényekből származó bioaktív molekulákat tartalmaznak. Így a félszintetikus gyógyszerek használata, valamint a gyógynövény-terápia révén a növényekkel történő gyógyitás a világon a legelterjedtebb kezelési mód. Elolvasom a teljes cikket »

édesgyökér       Jó, ha tudod… Hogyan száradunk ki? A mindennapos tevékenységei során egy átlagember kb. 3-4 liter (10-15 pohár) vizet veszít vizelettel, széklettel, izzadással, lélegzéssel. Az elvesztett mennyiséget vízzel, illetve egyéb folyadékkal és étellel kell pótolni. 1-2 liter vizet csak a lélegzés során veszítünk. A bőrlégzés, a hőszabályozó-képességünk fenntartásának 90 %-áért felelős. Elolvasom a teljes cikket »

édesgyökér Ázsia legtöbb országában a hagyományos orvoslás jeleneg is él. Gondolkodásmódjuknak megfelelően, amely nagymértékben eltér a nyugati világban megszokottól, a növényeket sokféleképpen használják fel. A tudósok jelenleg is mélyrehatóan vizsgálják ezeket a növényi gyógykészítményeket tartalmazó könyveket, amelyek lehetővé tennék, hogy jobban megértsék bizonyos terápiák hatásmechanizmusait és talán új alkalmazásokat is felfedezzenek. Elolvasom a teljes cikket »

Mi a hosszú élet titka?

  Kategória Érdekességek
03
szept

édesgyökér A zöld tea a kínai hagyomány szerint a hosszú élet titka. Ezt a megállapítást mi sem bizonyítja jobban, mint az a rengeteg ásványi anyag, antioxidáns és flavonoid, melyeket a zöld tea tartalmaz. Elolvasom a teljes cikket »

édesgyökér A lapacho tea a brazíliai őserdőkből származó la-pacho fa (Tabeuis aveilanedoe) kérgének belső rétegéből készül, melynek főzete sokféle betegség gyógyítására szolgál.  Elolvasom a teljes cikket »

édesgyökér Müller Péter szavai elgondolkodtató igazságokat rejtenek, továbbgondolásra ajánljuk szeretettel a téma iránt érdeklődőknek. Elolvasom a teljes cikket »

Tea-e a rooibos tea?

  Kategória Érdekességek
05
szept

édesgyökér A vörös földirekettye vagy más néven rooibos (Aspalathus linearis) egy Dél-Amerikából származó, 1,5 m magas, hosszú, hajlékony ágú cserje. Termesztésben magasságát 50-60 cm-ben maximalizálják. Tűszerű levelei és a fás szárak is felhasználhatók teának. Elolvasom a teljes cikket »

édesgyökér A feketetea is a klasszikus teacserje (Camelia sinensis) leveleiből készül, csak a zöld és a fehér teáktól eltérő eljárással. Ez az eljárás egy speciális hőkezelés, más néven fermentálás. A fekete tea aromája a termesztés helyétől függ, legismertebb termesztőterületek az oroszországi Caravan, az indiai Darjeeling tartomány, Vagy a ceyloni Orange Pekoe. Elolvasom a teljes cikket »

Az élénkítő mate tea

  Kategória Érdekességek
05
szept

édesgyökér A maté tea a maté fa (Ilex paraguariensis) vagy más néven dél-amerikai magyal szárított leveleiből készül. A mate fa 5-7 m magas, bőrszerű levelei fűrészes szélűek. Ezeket a leveleket évente több alkalommal szüretelik, majd parázs felett szárítják. Szárítás után apróra vágva teaként értékesítik. Elolvasom a teljes cikket »