Egyiptomi útifű (Plantago ovata)

A Nyugat-Ázsiában és Indiában őshonos egynyári növény rövid gyöktörzséből csak a tőlevélrózsa és a virágokat tartó tőkocsány ered. Lándzsa alakú levelei molyhosak. Fehér virágai hengeres füzérvirágzatot alkotnak. Szürkésrózsaszín magja ovális alakú, 2-3 mm hosszú.

 

 

Gyógyhatása
A szervezetben nem szívódik fel a növényben található nyálkaanyag, amely elősegíti a széklet továbbítását és megfelelő összetételét. Egyéb hashajtókkal együtt történő alkalmazását kerülje, mivel az egyiptomi útifű önmagában is gyorsan ható és hatékony szer.

Felhasználása
Az egyiptomi útifüvet, mint enyhe mechanikus hashajtó, a székrekedés tüneti kezelésében ajánlják.

Figyelmeztetés!
A hashajtók hosszan tartó használata általában nem tanácsos: orvosi utasítás nélkül tehát kerülje az egyiptomi útifű elhúzódó alkalmazást, főleg ismeretlen eredetű alhasi fájdalmaknál, bélelzáródásnál, nagy tömegű székletrög vagy a bélrendszer és a vastagbél megbetegedésénél. Ezekben az esetekben fogyasszon élelmi rostokban gazdag táplálékot és sok folyadékot, végezzen rendszeres mozgást és ügyeljen a mindennapi székletürítésre.
 

Cimke:  Bejegyzés közzétéve ekkor 2011. március 04., péntek idő 15:04 ebben a kategóriában: Gyógynövények. Trackback kikapcsolva.

  0 hozzászólás

  Szólj hozzá te is!

  Neved (beceneved) (*)
  E-mail (nem publikáljuk) (*)
  Weblapod (ha van)
  Hozzászólásod