Dinnyefa vagy papaja (Carica papaya)

A 8-10 m magas fa tetején a levelek egy csokorban helyezkednek el, az apró, zöldes virágok a levelek hónaljában nyílnak. A nagyobb termős virágok önállóan vagy kettes-hármas csoportokban, a törzs felső részén találhatók. Termése nagy, 20-30 cm-es, érett állapotban narancssárga színű, amely 5 kg-os is lehet.

 

Gyógyhatása
A dinnyefa hatóanyaga élősködőellenes szer, amelynek nyugtató hatása van az emésztőrendszerre. Elősegíti a fehérjék, a zsírok és a cukrok emésztését a gyomorsav mennyiségétől függően. Ödémagátló és sebgyógyulást serkentő tulajdonság is jellemzi.

Felhasználása
Bizonyos emésztési zavarok kezelésére ajánlott. A bél különféle élősködői ellen, valamint ér és bőrprobléma esetén alkalmazzák.

Figyelmeztetés!
Jóllehet a növény mérgező hatását mind a mai napig nem jelezték, a dinnyefából készült termékek, hatásuk miatt, csak orvosi rendelvényre kaphatók. Használata esetén allergiás tünetek léphetnek fel és a módosulhatnak a véralvadási tényezők.
 

Cimke:  Bejegyzés közzétéve ekkor 2011. március 04., péntek idő 14:57 ebben a kategóriában: Gyógynövények. Trackback kikapcsolva.

  0 hozzászólás

  Szólj hozzá te is!

  Neved (beceneved) (*)
  E-mail (nem publikáljuk) (*)
  Weblapod (ha van)
  Hozzászólásod