Bioflavonoidok

  Kategória Vitamin ABC
24
nov
Bioflavonoidok

A bioflavonoidok a citrusfélék sárga és narancssárga színét adják. Felelősek az erek falának szilárdságáért, hozzájárulnak a C-vitamin megfelelő felszívódásához és hatásának kifejtéséhez, a kötőszövetek egészségéhez.

 

Forrásai:


Citrusfélék – citrom, narancs, grépfrút – héjának fehér rétege, valamint a gerezdeket elválasztó réteg. Megtalálhatók még a sárgabarackban, a cseresznyében, a földi szederben, a fekete ribizliben, a szőlőben, a szilvában, a csipkebogyóban, a paprikában és a hajdinában.

Hatásai:

A bioflavonoidok C–vitaminnal együtt szedve szinergisták, vagyis erősítik egymás hatását. Baktériumölő és keringésserkentő hatásuk is van. Segítik az epe termelését, mérséklik a koleszterinszintet. C–vitaminnal együtt herpesz kezelésére is hasznosak lehetnek. Megakadályozzák a fogínyvérzést, gátolják a belső fül betegsége miatt fellépő szédülést, segítenek az ödéma kezelésében. Hasznosak sportsérülések esetén, mert a vérzés mérséklő, fájdalomcsillapító hatásúak, enyhítik a szérum alacsony kalciumtartalma okozta tüneteket.

Hiányuk következtében kialakulhat:

Hajszálerek elpattanása, vérzése, az érfalak rugalmatlansága.

Mire jó?

A C-vitamin hatását erősítik, védik az oxidációtól. Elsődleges az érfalerősítő hatásuk, ezért minden olyan embernek ajánlottak, akiknek gyakran elpattannak a hajszálerei. Segítenek a fogíny - gyógyulásában, javítják az immunrendszer hatékonyságát a fertőzésekkel szemben. C – vitaminnal együtt szedve enyhíthetik a hőhullámokat a változás korában.

Jó tudni

Vízben oldódik. Minden 500mg C - vitamin bevételét célszerű kiegészíteni 100mg bioflavonoiddal. Akinek fogmosáskor gyakran vérzik az ínye, annak érdemes növelnie a bioflavonoidok bevitelét. A zúzódások gyorsabban gyógyulnak, ha ellengendő mennyiségben vannak a szervezetben bioflavonoidok. Túlzott adagban hasmenést okozhatnak.
 

Cimke:  Bejegyzés közzétéve ekkor 2011. november 24., csütörtök idő 15:31 ebben a kategóriában: Vitamin ABC. Trackback kikapcsolva.

  0 hozzászólás

  Szólj hozzá te is!

  Neved (beceneved) (*)
  E-mail (nem publikáljuk) (*)
  Weblapod (ha van)
  Hozzászólásod