Az E-vitamin

  Kategória Vitamin ABC
29
nov
Az E-vitamin

Az E-vitamint is a természet csodái közé sorolhatjuk sokrétű hatásmechanizmusa miatt. Tudta például, hogy közvetlenül az infarktus után beadott E-vitamin megakadályozza a szívizom további károsodását?

 

 

 

 Legalább nyolc féle különböző formája van az E – vitaminnak; ezek az úgynevezett tokoferolok. Hidrogénből, oxigénből és szénből állnak.

Forrásai:


Búzacsíra, búzakorpa, teljes gabonamagvak, szójabab, növényi olajok, brokkoli, spenót, kelbimbó, tojás.

Hatásai:
Részt vesz a szervezet fehérje-, szénhidrát- és zsíranyagcserében, valamint a folyadékháztartásban. Javítja a sejtek regenerációs folyamatát, ezért különösen hasznos betegség utáni, legyengült állapotban. Véd a káros hatású szabad gyököktől, óvja az oxidációtól az A-vitamint és a többszörösen telítetlen zsírsavakat. Egyetlen molekula E – vitamin 200 telítetlen zsírsav molekulát képes megvédeni az oxidációtól. E– vitamin hatására javul az A–vitamin – ellátottság is.
A szívroham közben vagy közvetlenül utána beadott E – vitamin megóvhatja a szívizmot a további károsodástól.

Hiánya következtében kialakulhat:

Izomsorvadás, ivarrendszeri zavarok, a vörösvértestek károsodása, a vérszegénység (anémia) bizonyos fajtái. A E - vitamin – hiány első jelei: látásgyöngülés, hervadó bőr, fáradtság, teljesítménycsökkenés, gyulladások az emésztőrendszerben, terméketlenség, szívbetegség, gyönge koncentrációs képesség, nehezen gyógyuló sebek, öregségi foltok, ideges ingerlékenység.

Mire jó?

Antioxidáns hatása miatt javasolt a fogyasztása a szívbetegeknek, megelőzhető vele az érelmeszesedés. Erősíti az immunrendszert, különösen idősebb embereknek hasznos. Jó hatású tüdőbetegségek esetén, segítséget jelenthet Parkinson–kórosoknak, mivel enyhíti az izomrángásokat. Hasznos lehet a spontán vetélés megelőzésében.
Kedvező hatást gyakorol az idegrendszerre, a szexuális teljesítőképességére. Jó értágító és alvadás gátló, csökkenti a vérnyomást, és vízellátást. Megfiatalítja a bőrt és a hajat, megakadályozza a durvahegek képződését. Sportolóknak, különösen testépítőknek többlet E–vitaminra van szükségük a megfelelő izomfejlődéshez, mivel javítja az izmok teljesítményét, késlelteti kifáradásukat.

Hogyan jutunk elég E – vitaminhoz?


A javallat: 14 éven aluli gyerekeknek napi 6- 12 milligramm, kor szerint növelve, a felnőtteknek 12 milligramm, állapotos és szoptató nőknek egészen 16 milligrammig. A legújabb kutatások szerint azonban lehet, hogy ez a mennyiség nem elegendő a szabad gyökök elhárítására. Ezeket az értékeket ugyanis elsősorban a vér vitaminfelvételének mérése alapján nyerték. Nem vették azonban figyelembe a fontos tokoferolok tényleges koncentrációját a sejtekben. Ez minden embernél más és más, attól függően, mennyire van kitéve – még a saját anyagcseréjéből is – ártalmas és mérgező anyagok hatásának. Több E – vitaminra van szüksége annak, aki aránylag sok zsiradékot fogyaszt, a főzelékekben, a burgonyában, a teljes értékű gabonában található, ballasztanyagokban gazdag szénhidrátok helyett. A méregtelenítő szelénhez – amelyből pedig amúgy is szűkös az ellátottságunk – ugyancsak nagyobb adag E–vitaminra van szükség. Még az is, aki az egészsége kedvéért növényi olajat használ főzéshez vagy olajat önt a salátájára, megfelelő kiegészítésre szorul E–vitaminból, hogy megóvja a bonyolult zsiradékokat a szabad gyökök pusztításától. Így hát a modern biokémikusok napi 15 milligramm E – vitamin fogyasztását javasolják.

Hogyan jut az E – vitamin a testsejtekbe?

A különféle tokoferolok – vagyis az E–vitamin – elsősorban a növényi olajokban található úgy, ahogyan a gabonaszemekből vagy más magvakból kipréselik. Az E-vitamin már a növényi csírában is eleget tesz eredeti hivatásának: védi a többszörösen telítetlen és különösen a nap hatására igen sérülékeny zsírsavakat, nehogy a szabad gyökök oxidálják őket. A bélben a vitamin zsírmolekulákkal kötődve szívódik fel. A többi, zsírban oldódó vitaminhoz hasonlóan (A-, D- és K- vitamin) a bélben szabadon bocsátásához szükséges némi, a táplálékkal bekerülő zsír. Hiszen még normális emésztésnél sem szívódik fel a táplálékkásából a vitaminnak több mint 20-40 százaléka. Az E-vitamint is először beburkolja a fehérje, hogy úgynevezett kilomikronok formájában eljusson a nyirokrendszeren át a májba. A májból kerül az E – vitamin a vérbe, ugyanazon az úton, mint a trigliceridek és más zsíranyagok: lipoproteinekben a zsírszövetbe vagy a test összes sejthártyájába. Ily módon sokkal egyenletesebben oszlik el az E – vitamin az egész testben, mint ugyancsak zsírban oldódó testvérei, az A - és a D - vitamin. Éppen ezért rendezte el a természet a dolgokat úgy, hogy az E–vitamin nagy adagjai távolról sem olyan veszélyesek és nem is olyan mérgezőek, mint az A– és a D–vitamin. A vitamin 99 százalékban békésen elraktározódik a zsírsejtekben a trigliceridekkel együtt – ezeket terheli a felelősség a hasunk, csípőnk, fenekünk és felsőcombunk hájáért.

Jó tudni
Zsírban oldódik, viszont a szervezetbe kerülő E vitamin 60-70%-a széklettel kiürül. Nem szabad folyamatosan szedni, általában heti 2-3-szori alkalmazása javasolt.
Az E–vitamin hatását erősíti, ha szelénnel együtt viszik be a szervezetbe, mert e két anyag szinergikus hatású. Megnő az E – vitamin szükséglete azoknál, akik sok klóros csapvizet fogyasztanak.
Akiknek magas a vérnyomása, kisebb dózissal kezdje az E–vitamin szedését, és csak fokozatosan emelje. A szervetlen vas sók közömbösíthetik az E – vitamin hatását, ezért e kétféle készítményt legalább nyolc óra különbséggel vegyük be. Szerves kötésű vaskészítményt viszont lehet E – vitaminnal együtt szedni.

E – vitaminban különösen gazdag élelmiszerek


Élelmiszer (100 grammonként)   Milligramm
Napraforgóolaj 75,0 mg
Szójaolaj 68,2 mg
Mandula 29,2 mg
Margarin 22,6 mg
Diófélék 20,8 mg
Földimogyoró 19,4 mg
Vaj 2,8 mg
Teljes értékű gabonafélék 1,6 mg
Tojás 1,2 mg
Tej 0,1 mg
 

Cimke:  Bejegyzés közzétéve ekkor 2011. november 29., kedd idő 16:03 ebben a kategóriában: Vitamin ABC. Trackback kikapcsolva.

  0 hozzászólás

  Szólj hozzá te is!

  Neved (beceneved) (*)
  E-mail (nem publikáljuk) (*)
  Weblapod (ha van)
  Hozzászólásod