Az élénkítő mate tea

  Kategória Érdekességek
05
szept
Az élénkítő mate tea

A maté tea a maté fa (Ilex paraguariensis) vagy más néven dél-amerikai magyal szárított leveleiből készül. A mate fa 5-7 m magas, bőrszerű levelei fűrészes szélűek. Ezeket a leveleket évente több alkalommal szüretelik, majd parázs felett szárítják. Szárítás után apróra vágva teaként értékesítik.

 

 


A maté teát Paraguay teának, jezsuiták teájának, Dél-Amerikában yerba maté-nek nevezik. A matéivás szertartása a spanyol és a portugál gyarmatosítókkal érkezett Európába.

A maté elkészítése:

1-2 kk maté teát 2 liter 70-90 fokos vízhez öntünk, és 4-5 percig áztatjuk. A maté kissé kesernyés ízű, fűszeres aromájú tea.

Gyógyhatása:


Teája koffeintartalmának (0,3-1,5%) köszönhetően élénkítő, szellemi tevékenységet fokozó ital. Serkenti a szívműködést és a légzést, segít a zsírok lebontásában, ezért fogyókúrázóknak is ajánlott. Magas C-vitamin tartalma miatt jelentősen javítja a meghűléses, lázas állapotot, immunerősítő hatású. Vízhajtó, ezért vesebetegeknek is javallott, valamint megszűnteti a menstruáció előtti puffadtságot. Képes az izomszövet fejlődését serkenteni, segít a sejtek oxigénellátásában, javítja a teljes vázrendszer müködését.

Figyelem! Túlzott fogyasztása - koffeintartalma miatt - álmatlanságot, magas vérnyomást, izomremegést okozhat!

Cimke:  Bejegyzés közzétéve ekkor 2011. szeptember 05., hétfő idő 16:24 ebben a kategóriában: Érdekességek. Trackback kikapcsolva.

  0 hozzászólás

  Szólj hozzá te is!

  Neved (beceneved) (*)
  E-mail (nem publikáljuk) (*)
  Weblapod (ha van)
  Hozzászólásod