Anyagcserét éltető vitaminok


A vitaminoknak van egy bámulatos tulajdonságuk: életre tudják kelteni a holt anyagot. Ők azok az aprócska és tevékeny koboldok, amelyek életet visznek az anyagcserébe. Így például a cinkelem egy atomja úszkál a vérben – holt anyagként, mint szinte minden fém. Csakhogy aztán, amint ez a fématom összekapcsolódik egy vitaminmolekulával, hirtelen egy másodperc miliárdod része alatt, vagy még gyorsabban – tökéletesen megelevenedik.

 

 

 


Sok billió testsejtünkön (vagy bennük) számos fém-vagy más atom várja, hogy a vitaminok segítségével végre életre kelhessen. Úgy várakoznak, ahogyan a sivatag szárazságtól kicserepesedett földje várja az esőt, hogy néhány órán belül virágokat fakaszthasson. Sajnos a mi testsejtjeinkben néha hiába várakoznak. – mert abban, amit megeszünk, túl kevés a vitamin. Így halott marad az anyagcsere, mi pedig korán öregszünk vagy megbetegszünk. Vitaminok nélkül ugyanúgy kiszáradnak a testsejtjeink, mint a virágok, ha nem jutnak vízhez. Testsejtjeink állandóan vitaminokra éhesek. Nem elégszenek meg azzal, hogy hetente vagy naponta egyszer hozzájutnak a vitaminadagjukhoz, hanem minden órában, minden percben, minden másodpercben áhítoznak rá. Ezért fejlesztett ki a természet, egy gyors futárszolgálatot a vitaminok számára. A gyomor- és bélrendszerből a vitaminok ugyanis sokkal hamarabb kioldhatók, és sokkal hamarabb jutnak el a vér útján a sejtekbe, mint más tápanyagok. A C-vitamint, amely testünkben az elsők között szerepel, éppen ezért már a száj nyálkahártyája felszívja, hogy a szervezet minél előbb felhasználhassa. Ennek a vitaminnak ugyanis kiemelt szerep jut az idegek, a lelkiállapot, a közérzet alakulásában. A C-vitamin nélkül nincs öröm, nincs lelkesedés, nincs feloldódás. Így aztán ennél a zseniális vitamin felszívódásánál a másodpercek is sokat számítanak.


Ha az ember fáradt, beteg vagy akár boldogtalan, a háttérben rendszerint vitaminhiány áll. A szupermodern molekuláris biológia legdöbbenetesebb felfedezése a következő: az orvosok gyakran rosszul ítélik meg és következésképpen rosszul kezelik azokat a közérzeti zavarokat, panaszokat és betegségeket, amelyeknek tulajdonképpeni oka a vitaminhiány. Különösen hangzik, de a hormonhiány, a vashiány vagy a fehérjehiány gyakran nem egyéb, mint vitaminhiány.
 

Cimke:  Bejegyzés közzétéve ekkor 2011. december 10., szombat idő 15:56 ebben a kategóriában: Testünk egészsége. Trackback kikapcsolva.

  0 hozzászólás

  Szólj hozzá te is!

  Neved (beceneved) (*)
  E-mail (nem publikáljuk) (*)
  Weblapod (ha van)
  Hozzászólásod