A szem problémái

  Kategória Gyógyteák
31
dec
A szem problémái

Szemünk igen finom érzékszerv, rendszerint számtalan környezeti ártalom éri. A munkahelyen levő por, a klimatizált levegő, és a számítógép monitorja előtt végzett munka következtében a szem elfárad, és égni kezd. Allergiára hajlamos kötőhártya gyulladás alakulhat ki. A bakteriális fertőzésnél begyulladhatnak a szempillák tövénél levő mirigyek a szemhéj belső élén, közismertebb nevén árpa keletkezik. 

Lelki jellemzők: a látási rendellenességek különbözőek, attól függően hogy mit lát, mit akar látni és mit szeretne látni.
 

Árpa: érzelmi vagy anyagi észlelés, ami szúrta a szemét (helytől elhelyezkedéstől függően) de ez a hatás beágyazódott, tartósan megmaradt. Egy idő elteltével igyekszik ezt a kellemetlen élményt kilökni magából. E folyamat megnyilatkozása az árpa.
 

Rövidlátás: a létező dolgok helyett olyan után epekedik, ami nincs, és ameddig eképpen cselekszik, nem is lesz. Befelé forduló embert jellemez, aki érzelmeiben csak a közvetlen környezetét figyeli. Elfordul a jövőtől, hiányzik belőle a szép, érzelmekben gazdag élet reménye és annak lehetősége.

Távollátás: a távoli célkitűzéseket, a jövő növekedését látja. Tisztában van azzal amit el akar érni. Lelki állapotára leginkább jellemző tulajdonság „ elmenekül” a jelenből, helyette a jövőben akar élni. Helyette - különös érzékkel - azt keresi, kutatja, arra alapoz, amit nem lát!

Szürkehályog: igyekszik elzárkózni, szemet hunyni a számára kellemetlen helyzet megtapasztalásától. Falat épít önmaga elé (hályog). Ezen a különös függönyön keresztül igyekszik nézni, látni életét. Az elszigetelődés az élet minden területére vonatkozik. Bal szem: érzelmi dolgok, élethelyzetek meglátása elől zárkózik el. Jobb szem: az anyagi dolgok tekintetében értendő a befelé fordulás.

Zöldhályog: lelki, tudati okai hasonlatosak a szürkehályogéhoz, azonban itt a fal még képlékeny, időnként átjárható. Csak néhány élethelyzet elől menekül. Amennyiben huzamosan kitart aggodalma mellett, úgy ez a hályog állandósulhat. Ez a lelki sajátosság csak időszakonként tér vissza, ezért csak bizonyos élethelyzeteket nem akar meglátni.

Szemszárazság: a könnycsatorna beszűküléséhez vezet a túlzott önbizalom -látszat- maszkjának viselése. Felvesz egy nagyon merev, kemény viselkedési mintát, melynek következtében visszatartja érzéseit. Nem érzékenyül el, nem ereszkedik le másokhoz. De ez csak a látszat. Ha valóban ilyen kemény lenne, nem alakulna ki ez a probléma. Belefáradt abba, hogy mindig mindent elsirasson és fájdalmat érezzen. Megkeményítette szívét, felvértezte magát egy igen erős páncéllal, melyen hite szerint nem juthat át semmilyen fájdalmat okozó érzelem. Képtelenné válik elsiratni elveszett, hiányzó dolgait. (Életének pozitív változásai a hozzáállás változását követelik).

Természetes gyógymódok

Gyógyteakeverékből frissítő borogatás: A szem ápolásához használjunk forrásvizet vagy tisztított vizet!


Lóhere0,3l víz
10 g búzavirág (Centaura cyanus)
10 g lóhere (Trifolium repens)
20 g lándzsás útifű levél (Plantago lanceolata)

A vizet felforraljuk, a gyógynövényeket beleszórjuk, 10 percig áztatjuk, majd leszűrjük, és a folyadékot hagyjuk kihűlni.  Ezután 2 vattacsomót átitatunk vele és a csukott szemhéjra helyezzük. Használhatunk gézt is vatta helyett. A forrázatot tárolhatjuk steril, lezárt üvegben. Hatása: felfrissíti a fáradt, érzékeny szemet.

Zsályaborogatás: a zsálya konyhai fűszernövényként is kiváló, de a gyógyításban is nagy segítségünkre van. A levelében gyulladáscsökkentő hatóanyagok találhatók.

 


Orvosi zsálya¼ l víz
1 ek zsályalevél
 A vizet felforraljuk, a zsályát leforrázzuk, 10 percig állni hagyjuk, majd gondosan leszűrjük. Vattacsomót vagy gézt mártogatunk bele, majd a csukott szemhélyra helyezzük. Hatása: a szem túlerőltetése, kötőhártya-gyulladás esetén ajánlott. Rendszeres alkalmazása a szem környéki szarkalábak kialakulását is késlelteti.
 

Szemvidítófű-borogatás:


Szemvidítófű1-2 teáskanál szemvidítófű
¼ l hideg víz
 A gyógynövényeket felaprítjuk, a vizet ráöntjük majd együtt felforraljuk. 1-2 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Belemártunk egy vattapamacsot és a csukott szemhéjra helyezzük. Szemfürdőként is eredményesen alkalmazhatjuk. Hatása: kötőszövet-gyulladás, árpa és különböző szemsérülések esetén fájdalomcsillapító és gyógyító borogatásként használjuk. Gyógyteaként fogyasztva növeli az ellenálló képességet.
 

Petrezselymes szemöblítés: forrázatából borogatást is készíthetünk.


Petrezselyem¼ l víz
1 csokor petrezselyem
 A vizet felforraljuk, a petrezselymet alaposan mossuk meg és forrázzuk le. Néhány óráig állni hagyjuk, majd szűrjük le. A művelethez szemöblítő üvegcsét használjunk, mely bármely gyógyszertárban beszerezhető. Töltsük meg az üvegcsét folyadékkel, hajtsuk hátra a fejünket, nyissuk ki a szemünket, s alaposan öblítsük ki a fej jobbra-balra forgatásával. Az öblítést szükség esetén napjában többször is megismételhetjük. Hatása: a szem túlerőltetése esetén alkalmazzuk. Nyugtatóan hat a kötőszövetre.
 

Krumplipüré-pakolás:


Héjában főtt krumplikevés tej
1 héjában főtt forró krumpli
1 tojássárgája
 A tejet meglangyosítjuk, a héjában főtt krumplit villával szétnyomjuk, majd a tojássárgájával és a tejjel péppé keverjük. Hagyjuk kihűlni, majd a masszát egy kötésre tesszük, s az egészet 20 percre a csukott szemhéjra helyezzük. A művelet kétszer-háromszor megismételhető. Hatása: gyógyítóan hat a szem sarkában lévő gyulladásra.
 

Hideg túrópakolás

3 ek túró
1 citrom leve
1 ek tej
 A hozzávalókat összekeverjük és egy kendőre helyezzük. A kötést 20 percig a csukott szemen tartjuk. A műveletet kétszer is meg lehet ismételni naponta. Hatása: a szemhéjon lévő duzzanatot vagy a szemsarkokban lévő gyulladást csökkenti.

Búzavirág-gyógytea pakolás:


 


Búzavirág1 l víz
40 g búzavirág
 Forraljuk fel a vizet, szórjuk bele a búzavirágot. Hagyjuk ázni 10 percig, majd gondosan szűrjük le s várjuk meg, míg kihűl. Két vattacsomót itassunk át, majd helyezzük a csukott szemhéjra.

Őszibarackmag keverék

10 apróra tört őszibarackmagot áztassuk be 5 dl sósborszeszbe. Nagyon jó szemerősítő szer.Esténként a halántékot dörzsöljük be vele. Vigyázat: szembe ne kerüljön!

Ha a szembe maró anyag kerül, azonnal forró víz alatt, nyitott szemmel, legalább 10 percen át tartó öblítéssel ki kell azt mosni! 

Cimke:  Bejegyzés közzétéve ekkor 2010. december 31., péntek idő 15:23 ebben a kategóriában: Gyógyteák. Trackback kikapcsolva.

  0 hozzászólás

  Szólj hozzá te is!

  Neved (beceneved) (*)
  E-mail (nem publikáljuk) (*)
  Weblapod (ha van)
  Hozzászólásod