A Lutein és más karotinoidok

A lutein különösen a szemre hat jótékonyan, főleg olyan szembetegségek esetén hatékony, melyek valamilyen krónikus megbetegedés szövődményeként jelentkeznek. Laboratóriumi vizsgálatok igazolták a likopin daganatképződés-gátló hatását is.


Forrásai:

Spenót, sütőtök, rebarbara – jó lutein- források; paradicsom – kiváló forrása a likopinnak.

Hatásai:


A legismertebb karotinoidhoz, a béta – karotinhoz hasonlóan a többi karotinoid is antioxidáns hatású. A különféle természetes karotinoidok – béta – karotin, lutein, likopin, alfa–karotin, zeaxantin, kriptoxantin - más-más molekulaszerkezetben találhatók meg a természetben. Ezek az izomérek különböző tulajdonságúak. Ezért a többféle természetes karotinoid együttes antioxidáns hatása erősebb, mint a külön–külön összetevőké. A lutein különösen a szemre hat jótékonyan. Főleg olyan szembetegségek megelőzésében hasznos, amelyek krónikus megbetegedések a szövődményeként jelentkeznek. Hatékonyan gátolja a zsírok peroxidációját mind a vérben, mind a szemben. A szervezetünkbe kerülő lutein a felszívódást követően a szem két területén halmozódik fel: a szemideghártya (retina) sárga (macula) nevezett részében, amely az éleslátásért felelős, valamint a szemlencsében.

A likopin megvédi a sejtmembránt az oxidációtól, így közvetve a ráktól is. Laboratóriumi vizsgálatokban a likopin hatékonyan fékezte a daganatos sejtek növekedését.

Jó tudni:
A lutein antioxidáns hatása nemcsak a szembe, hanem más szervekben is érvényesül. A szürke hályog létrejöttét több tényező befolyásolja, így kialakulásában szerepe van az erős napfénynek, az ibolyántúli sugárzásnak és a dohányzásnak is.

Cimke:  Bejegyzés közzétéve ekkor 2011. november 29., kedd idő 16:05 ebben a kategóriában: Vitamin ABC. Trackback kikapcsolva.

  0 hozzászólás

  Szólj hozzá te is!

  Neved (beceneved) (*)
  E-mail (nem publikáljuk) (*)
  Weblapod (ha van)
  Hozzászólásod