A D-vitamin

  Kategória Vitamin ABC
29
nov
A D-vitamin

A D-vitamin teszi erőssé és stabillá a csontvázunkat. A nők a menopauza után rengeteg anyagot veszítenek a csontjaikból, ezért különösen törelkedniük kell a bőséges D-vitamin fogyasztásra.

 

Forrásai:


A szervezet nem a táplálék révén jut hozzá, hanem a növényi illetve állati eredetű provitaminból maga állítja elő a bőrt érő, napfény hatására. Mind a provitamin, mind a szintetikusan előállított D – vitamin a zsírokkal együtt szívódik fel a vékonybélből. A D – vitamin elővitaminjainak természetes forrásai: tengeri halak (tonhal, lazac, hering, szardínia), tengerihalmáj – olaj, tej és tejtermékek.

Hatásai:
Közreműködik a csontok és a fogak képződésében, szabályozza a kalcium és a foszfor beépülésének arányát. Fokozza az A – vitamin felszívódását.

Hiánya következtében kialakulhat:
Angolkór (rachitis), csontlágyulás (osteomalacia), csontritkulás (osteoporosis), súlyos fogromlás. A D-vitamin hiány első jelei: rövidlátás, fogkihullás, gennyes fogak, izomgyöngeség, izgatottság, alvászavarok, pesszimizmus, depresszió. Megvastagodott térd-, boka- és kézízületek.

Mire jó?
Csecsemő – és kisgyermekkorban elősegíti a csontok és a fogképződését, az ép csontrendszer kialakulását. Időskorban a csontritkulás megelőzésére ajánlott kalcium bevitelével együtt, különösen akkor, ha valaki kerüli a napfényt. Gyorsan romló fogak épségének helyreállításához is szükség lehet rá.
A – vitaminnal és C – vitaminnal együtt szedve megóvhat a náthától.
A D- vitamin jó: csonterősít, kalcium –anyagcsere, jó idegek, optimizmus, nyugodtság, jó szívműködés, vérkeringés, hormonképzés, immunrendszer. A szervezet ólommentesítése.

Hogyan jut a D – vitamin a testsejtjeinkbe?
A zsírban oldódó D – vitamin a belekbe, az epesók jelenlétében, kioldódik a táplálékkásából, és – a zsírmolekulákhoz vagy a koleszterinhez hasonlóan – fehérjébe burkolódzva, úgynevezett lipoproteinként vagy

Jó tudni


Zsírban oldódik. Általában orvosi receptre kapható és adagolását érdemes megbeszélni az orvosával.
A D-vitamin mennyiségét nemzetközi egységekben (N.E.) mérik. Szükség lehet a D – vitamin pótlására a nagyvárosokban élő, különösen az erős környezetszennyezéssel sújtott területek lakosainak esetében. Ugyancsak több D – vitaminra van szükségük a fogamzásgátló tablettát szedő nőknek, az éjszakai műszakban dolgozónak, és mindazoknak, akik az életmódjuk miatt kevés napfény ér.
A D – vitamin hatása A - és C - vitaminnal, kalciummal, foszforral és kolinnal együtt érvényesül a legjobban. D – vitamin nélkül a kalcium nem tud beépülni a csontokba és a fogakba.

A gyermekeknek, a fiataloknak és a felnőtteknek naponta 5-10 mikrogrammra van szükségük, de a serdülők igénye akár 10 mikrogramm fölé is kerülhet. Ezek az értékek azoknál érvényesülnek, akik gyakorlatilag soha nem mennek napra, tehát a vitaminszükségletüket a táplálékkal fedezik. Aki naponta 20 percet napon tölt, vagy a lehető legnagyobb bőrfelületet teszi ki 30 percen keresztül a nappali fénynek, az megelégedhet a fenti mennyiségek felével vagy kétharmadával, már ez is elláthatja a kellő mennyiségű D – vitaminnal.
Kutyáknak és macskáknak az ételébe ne keverjünk D – vitamint, hacsak az állatorvos ezt külön nem javasolja.
Aki minden kis napsugarat kihasznál a lesülésre és sűrűn jár szoláriumba is, annak sokkal kevesebb, táplálék útján bevitt D – vitaminra van szüksége, mint annak, aki örökösen zárt helyiségben tartózkodik.

D – vitaminban különösen gazdag élelmiszerek:

Csukamájolaj (2kávéskanál) 242 mikrogram
Hering (100 gramm) 25 mikrogram
Lazac (100 gramm) 12 mikrogram
Makréla (100 gramm) 24 mikrogram
Olajos szardínia (100 gramm) 9 mikrogram
Tonhal ( 100gramm) 6 mikrogram
Tej (1 csésze) 3 mikrogram
Teljes őrlésű gabona (100 gramm) 3 mikrogram
Tojás (1 sárgája) 1mikrogram
Máj (100 gramm) 1 mikrogram
 

Cimke:  Bejegyzés közzétéve ekkor 2011. november 29., kedd idő 16:01 ebben a kategóriában: Vitamin ABC. Trackback kikapcsolva.

  0 hozzászólás

  Szólj hozzá te is!

  Neved (beceneved) (*)
  E-mail (nem publikáljuk) (*)
  Weblapod (ha van)
  Hozzászólásod