A B5 vitamin

  Kategória Vitamin ABC
23
nov
A B5 vitamin

E B – vitamin neve a görög „panthosz” szóból ered, ami azt jelenti: mindenfelől. Ugyanis valóban mindenütt megtaláljuk, csak abban a táplálékban nem, amit az átlag európai ember naponta az asztalára tesz. Ennek ellenére makacsul tartja magát az anyagcsere – szakemberek körében az a divatjamúlt vélemény, hogy pantoténsav – hiány nem létezik, mindenki hozzájut B5 – vitamin – tartalmú tápanyaghoz.
A valóság azonban nem ilyen kedvező.

B5 – vitamin (Pantoténsav)
  A B 5– vitamin neve a görög „panthosz” szóból ered, ami azt jelenti: mindenfelől. Ugyanis valóban mindenütt megtaláljuk, csak abban a táplálékban nem, amit az átlag európai ember naponta az asztalára tesz. Ennek ellenére makacsul tartja magát az anyagcsere – szakemberek körében az a divatjamúlt vélemény, hogy pantoténsav – hiány nem létezik, mindenki hozzájut B5 – vitamin – tartalmú tápanyaghoz.
A valóság azonban nem ilyen kedvező. Az utóbbi harminc évben sokféle alaposan megváltoztak a táplálkozási szokások, s megnőtt a készételek, konzervek, olajban sült burgonya, pizza, fehér kenyér, főtt tészta, cukor, édesség és édes italok fogyasztása. Az ilyen táplálékban a B5 – vitamin – tartalom a felére csökkent. Ráadásul nincsenek meg a „szövetséges” tápanyagok sem, amelyek együttműködnének a pantoténsavval. Így keletkezik a vészterhes állandó hiány.


Forrásai: Teljes magvak, búzacsíra, korpa, sörélesztő, dió, fehér húsok, vese, máj, szív, tojássárgája, zöldfőzelékek, brokkoli, hüvelyesek, joghurt.

Mi okozza a pantoténsav (B5 – vitamin) hiányát?
A B5 – vitamin-hiány főként azoknál fenyeget, akiknek nem áll módjukban nyers élelmiszereket vásárolni, és ezért a konyhaszekrényben, a hűtőben vagy a mélyhűtőben hosszan tárolt konzervet, vagy műanyag dobozba zárt főzeléket, gyümölcsöt, készételeket, virslit, főtt tésztát, fényezett rizst, süteményeket stb. fogyasztanak. A hiány fokozódhat az idős embereknél, akik kisebb mennyiséget esznek, ennek megfelelően kisebb adagok kerülnek a szervezetünkbe a létfontosságú tápanyagokból. Így aztán az idősek egyharmadának túl kevés pantoténsav van a vérben.
Aki reggelenként, a felkeléskor, merevnek érzi magát, akinek a karja – lába csak kínlódva, fájdalmasan mozog az ízületek merevsége és ízületi gyulladás miatt, az feltehetően pantoténsav – hiányban szenved. A klinikai ellenőrzés minduntalan bebizonyosodik, hogy az ízületi gyulladásos betegeknek igen alacsonyak a B5 –vitamin-értékeik. A vitamin fokozott adagolása egy – két héten belül megszüntetheti a fájdalmakat és panaszokat. De ha aztán visszatérünk a szokott táplálkozásra, előbb – utóbb ismét kezdenek jelentkezni a panaszok.

Bőrpanaszok és a vérképzés zavarai, nyombélfekély, alacsony vércukorszint. ízületi fájdalmak, az ízületek merevsége. Hajhullás, korai őszülés. Apró repedések a száj- és szemszögletekben. Zsibbadás és görcsök karban – lábban. Tanulási nehézségek, szempanaszok, ingerlékenység, szorulás.Hatásai: Részt vesz a szénhidrátok és a zsírok energiává való átalakításában. Több enzimreakció fontos eleme. Jelentős a szerepe az idegek közötti kommunikációban, valamint egyes stressz - hormonok termelésének szabályozásában.
Energiatermelés, vitalitás. Gyulladások megakadályozása, a stressz elhárítása. A zsír lebontása, hasznosítása. Szellemi frissesség, koncentrációs képesség. Egészséges haj, egészséges bőr, dús és színes haj. A végtagok jó vérellátása és az ép idegek.

Hogyan jut a B5 – vitamin a testsejtekbe?
A B – vitamin felét elpocsékoljuk, amikor a gabonát fehér liszté, a természetes rizst fényezetté alakítjuk. A hús sütésénél vagy párolásánál a pantoténsav 35 százaléka vesz kárba. A vitamin igen érzékeny a savanyúra is. Azok az ételek, amelyek sok ecettel készülnek, és ráadásul hosszan tároljuk is őket, szinte teljes B5 – vitamin – készletük elveszítik. A szabadban élő állatok helyesen táplálkoznak: teljes gabonát és nyers állapotukban fogyasztják. Ezért aztán a pantoténsav koncentrációja a vérünkben állandó.
A vitamin táplálékból válik ki a belekben, de ugyanott mikroorgazmusok segítségével termelődhet is – feltéve, hogy a bélflóra nem károsodott valamilyen okból. Normális körülmények között a saját készítésű vitaminmolekulák pótolják a táplálkozás B5 – vitamin – molekula-hiányát, és ugyanez történik fordítva is. Azonban ez az egyensúly csak addig működik, amíg valamennyire egészségesen táplálkozunk. Ellenkező esetben mindkét vitaminforrás bedugul, és megjelennek az említett hiányjelenségek. Minthogy a magunkhoz vett tápanyagok majd egynegyedére az agyvelőnk tart igényt, a vitaminhiány először ideges tünetekkel jelentkezik.

Táplálékunk ezt a vitamint egy koenzim formájában tartalmazza. Ebből a koenzimből kiválik és átkerül a vérplazmába, ahol minden testsejt számára hozzáférhető lesz, mert a vér- mikroszkopikusan parányi edényeken keresztül átöblít minden sejtet. Meghatározott kikötőhelyeken, receptorokban keresztül behatol a vitaminmolekula a sejtbe, és ott azonnal kialakítja a testenergiához szükséges koenzim A –t. A fölösleges pantoténsav kiürül a vizelettel, így állandóan gondoskodni kell az utánpótlásáról.

Hogyan hat a B5-vitamin?
A vitamin a testsejtekben enzimek százainak a felépítésében vesz részt. Az enzimek összekapcsolódnak egy úgynevezett apoenzimmel, egy fehérjerésszel, és így hatalmas robbanóerőre tesznek szert, hasonlóan ahhoz, amikor egy élettelen fadarabot meggyújtunk. Az egyik enzimreakció, amelyet a pantoténsav tesz lehetővé, a kolin B – vitamin átalakítása az agyban a hangulatot javító acetilkolin ingerületátvivő anyaggá. B5 – vitamin koncentrációja különösen magas az agysejtekben. A B5 – vitamin 24 órán belül szabályosan fel tudja élénkíteni az agyat, megszünteti a szórakozottságot, aggályoskodást, emlékezetgyöngeséget, koncentrációképtelenséget, szellemi restséget és enyhébb depressziót.

Mire jó?


Létfontosságú a mellékvesék normális működésében. Hosszan tartó lelki válság, depresszió vagy izgalom esetén, amikor több stressz – hormon termelődik, a szervezetnek több pantoténsavra van szüksége. Segíthet a stressz csökkentésében, ha az migrén vagy idült fáradékonyság miatt lép fel, valamint enyhítheti a dohányzásról való leszokást kísérő elvonási tüneteket.
B1 – vitaminnal együtt alkalmazva előnyös gyomorrontás esetén.
Mérsékli az allergia reakciókat, például a szénanátha okozta orrdugulást.
Elősegíti a hámrétegek felépítését, befolyásolja a hajnövekedést és a hajszínt.
 

Cimke:  Bejegyzés közzétéve ekkor 2011. november 23., szerda idő 20:01 ebben a kategóriában: Vitamin ABC. Trackback kikapcsolva.

  0 hozzászólás

  Szólj hozzá te is!

  Neved (beceneved) (*)
  E-mail (nem publikáljuk) (*)
  Weblapod (ha van)
  Hozzászólásod