A B3 vitamin (Niacin)

  Kategória Vitamin ABC
23
nov
A B3 vitamin (Niacin)

A B3 boldogítja az idegeket:
Sokan vannak, aki gyakori vagy elszórtan jelentkező bőrbetegségekkel kínlódnak, gyakran idegesek, ingerlékenyek, vagy éppen ellenkezőleg, depressziósak és ráadásul sűrűn van hasmenésük. Ezeknek a pácienseknek rendszerint háromféle gyógyszert ír fel az orvos, amit a patikában beszereznek: egyiket hasmenés ellen, egy másikat bőrbetegségekre, a harmadikat idegesség ellen.
 


A rákövetkező hetekben vagy hónapokban ezekkel kezelik bajaikat, illetve tüneteiket, anélkül hogy jelentős javulást tapasztalnának. Egy idő múlva szakorvoshoz irányítják őket: gyomor- és bélspecialistához, bőrspecialistához, bőrgyógyászhoz és idegorvoshoz. Mindegyikük bonyolult vizsgálatokat végez és új szereket ír elő. Az örökös orvoshoz járás, az éjjeliszekrényen tornyosuló sok üvegcse és pirulásdoboz szánalmas szimbólumai a betegeskedésnek, amelyből látszólag nincs menekvés. Pedig ezeknek a betegeknek gyakran semmi másra nincs szükségük, csak a B3 – vitaminra.
Régen pellagra – vitaminnak hívták, mert olyan országokban gyógyították vele a betegeket, ahol alig termett más, mint kukorica, abban pedig rendkívül kevés az értékesíthető niacin.
A pellagrás betegen hólyagok és pörsenések keletkeznek, néha még zöldes pigmentáció is, azonkívül hasmenése, fejfájása lehet, depressziós állapotba kerülhet, és alvási zavarai támadhatnak. Sok ember tulajdonképpen pellagrás beteg, ha csak enyhe és rejtett formában is, de ahhoz elegendő mértékben, hogy életöröme elapadjon. A niacin - hiány elsőnek a bőrt, a beleket és az idegeket kezdi ki.

Mi a B3 – vitamin (niacin)?
A niacin elnevezése valójában gyűjtőfogalom, a nikotinsavat és a nikotinamidot jelenti. Ebben a két természetes formában jelenik meg ugyanis ez a vitamin. Vízben oldódó, roppant robusztus, fehér anyag.
Sem a hő, sem a savak, sem a lúg, sem az erős ibolyántúli sugárzás nem árthat ennek a nitrogéntartalmú molekulának, mivel vegyi struktúrája rendkívül egyszerű. A természet szándékosan alkotta ilyen kicsinek és ilyen mozgékonynak – hasonlóan a C – vitaminhoz. A niacin ugyanis egy ember mind a 70 billió testsejtében olyan fontos szerepet tölt be, hogy a táplálékkásából azonnal meg kell találni az utat a sejtekbe. És ennél a folyamatnál előnyük van a kicsiknek, fürgéknek, mozgékonyaknak. Még egy előnye van az egyszerű kémiai szerkezetnek: a vitamint nem foghatják el és nem bonthatják szét a vérben olyan könnyen a szabad gyökök, mint ahogy megtehetik a nagy molekulákkal. A B3 – vitamin e kiváló tulajdonságaira alapozódnak sok beteg reményei. Bámulatos ütemben képes a niacin bántalmakat és betegségeket meggyógyítani, tempója egyedül a C – vitaminéval hasonlítható össze.
Kár, hogy a természet nem tud beszélni, másképpen gyakran kiáltana fel: „Ne rohanj orvoshoz meg fogorvoshoz! Próbálkozz először az én patikámmal!” A természet orvosságai ezek: nyomelemek, ásványi anyagok, fehérje – és mindenekelőtt vitaminok!

Mi tartalmaz B3 - vitamint?


Sovány hús, máj, vese, hal, tojás, teljes kiőrlésű gabonakészítmények, búzacsíra, sörélesztő, amerikai mogyoró, szilva, avokádó, datolya, füge.
Három különböző formában létezik, ezek: nikotinsav, niacin - amid, inozitol – hexaniacinát. Niacin előállítására a szervezet is képes a triptofán nevű aminosavból.
A természet, ha különleges tápanyagról van szó, nem vállal semmiféle kockázatot. Más szóval, nem hagyatkozik arra, vajon hozzájut-e az illető elegendő sovány húshoz vagy májhoz. Ezért gondoskodott a természet arról, hogy az ember a saját anyagcseréjében elő tudja állítani a B3 – vitamint, méghozzá a triptofán aminosavból, amely túlnyomóan húsban, halban és sovány sajtban fordul elő. Az anyagcsere 60 milligramm triptofánból egy milligramm B3 – vitamint tud előállítani.
Egyetlen más vitamin, sőt egyetlen más tápanyag sem merészkedik az anyagcserébe olyan közel a lélek határvidékéhez, mint a niacin. Más vitaminok, így a C- vagy a B6 – vitamin, kívülről aktivizálja a pszicho- hormonok anyagcseréjét, a niacin azonban részét alkotja, habár passzívan, az ilyen hormonok bioszintéziseinek. Ebben áll e vitamin varázsa.

Hogyan jut a B3 – vitamin a testsejtekbe?
A B3 vitamin – az összes többi vízben oldódó vitaminhoz hasonlóan – nem tudja tárolni a szervezetünk, mert a vér elmossa és a kiválasztódás során a vizeletben eltávozik. De hogyha 70 billió testsejt éjjel – nappal niacin után áhítozik, akkor a sejtek lelkiismeretes tulajdonosa köteles gondoskodni róla, hogy a tápláléka elég B3 – vitamint tartalmazzon. Szerencsére ezt a vitamint a belek gyorsan felszívják és átmenetileg gyorsan a májba irányítják, ahonnan aztán a sejtekbe kerül tovább. Az élelemben egyébként nem túl magas a niacinkoncentráció, ezért aztán az anyagcsere felhasználja a saját triptofán – adagjait niacin gyártására. Így tehát nem sok értelme van annak, hogy az elfogyasztott élelem alapján kiszámítsuk, mennyi niacin van a szervezetünkben. Teljesen mindegy, hogy egyenesen a marhaszeletből, vagy kerülő úton, a triptofánon át jutottunk a vitaminhoz, az a vér útján elkerül a lábujjhegyünk legutolsó sejtjébe is.

Hatásai:
A biológiai oxidációban, az energianyerésben, a szénhidrátok és a zsírok lebontásában és felépítésében, a vércukorszint szabályozásában tölt be lényeges szerepet. Nélkülözhetetlen az emésztőrendszer, az idegrendszer és a bőr normális működéséhez, egyes hormonok szintéziséhez.

A B3 – vitamin használ: a sejtlégzés, sejtenergia – körforgás. A szénhidrátok, zsír és a fehérje anyagcseréje. Az agy anyagcseréje, Kedélyállapot, alvás, vérkeringés, szívműködés, koleszterinszabályozás, izmok, kötőszövet, gyomorsavtermelés, gyomor- és bélműködés.
.

Hogyan hat a B3 – vitamin?
Ez a vitamin kapcsolódik a fehérjeanyagokhoz, életre kelti őket és több száz különféle enzimet alkot velük, amelyek mind testsejtjeink billiónyi kemencéjét szítják, energiává égetve bennük a szénhidrát-, zsír- vagy fehérjemolekulák nagy tömegeit.
A niacint ugyan egyenesen az élelmiszerekből vonja ki a szervezet, de közvetett úton előállíthatja a triptofán fehérjeanyagból is. Csakhogy a triptofán rendkívül fontos a pszichénk, az alvásunk és a lelki egyensúlyunk szempontjából. Egyetlen másik fehérjeanyag sem hat olyan megnyugtatólag, mint a triptofán. Szinte azt mondhatjuk, hogy a természet a triptofánt éppen erre a célra találta ki, szemben a többi fehérjeanyaggal, amely mind serkentőleg, izgatólak hat. A B3 – vitamin egyrészt a testenergiánkat fűti, másrészt lelki, pszichés nyugalmunkat szabályozza. Ez az egyetlen vitamin, amely alkatrésze a hormonális áramköröknek.

Hiánya következtében kialakul:
Pellagra, fáradékonyság, izomgyöngeség, étvágytalanság, bőrelváltozások, bőrbetegségek, rossz szájszag, szájdaganatok, ajakduzzanatok, fejfájás, alvási zavarok, szórakozottság, depresszió, ideggyöngeség, érzékeny foghús, hasmenés, émelygés.

Hogyan jutunk elég B3 – vitaminhoz?
A gyerekeknek és a fiataloknak napi 5-12 milligrammra van szükségük, a felnőtteknek felhasznált 1 000 kalóriaként 6,6 milligrammra, a nőknek tehát 12-15-re, férfiaknak 15-20 milligrammra.
A nehéz fizikai munkát végzők toldják meg ezt még néhány milligrammal naponta. Ugyanez vonatkozik a gyermeket váró és szoptatós asszonyokra is.

Mire jó?


Segít megakadályozni, illetve mérsékli a migrénes fejfájást, depressziót. Fokozza a vérkeringést, csökkenti a magas vérnyomást, valamint a koleszterin- és trigliceridszintet. Hatékony a szívbetegség megelőzésében. A fiatalkori cukorbetegségben niacin szedésével csökkenthető a szervezeti inzulinszükséglete.
Értágító hatása révén keringési zavarokban előnyös az alkalmazása. Így például segíthet az érelmeszesedés miatt gyalogláskor a lábszárban kialakuló fájdalmas izomgörcs, továbbá a kezek és a lábak hideg hatására létrejövő átmeneti érzéketlensége és fájdalma tüneteinek mérséklésében.
Karbantartja az agy- és az idegsejteket, enyhíti a szorongást, az álmatlanságot.
Segít megszüntetni a fekély okozta fájdalmat és gyakran a rossz szájszagot.
Enyhíti az ízületi gyulladást kísérő panaszokat.

Jó tudni
Vízben oldódik.


A niacint étkezés közben vagy tejjel együtt érdemes bevenni így kevésbé lépnek fel a mellékhatásként esetleg jelentkező gyomorpanaszok.
Aki koleszterinszint – csökkentő gyógyszert szed, ne vegyen be niacint (B3 – vitamin), vagy beszélje meg e kettő együttes alkalmazását a kezelő orvosával.
A cukor, az édesség és az édes italok túlzott fogyasztása niacin - veszteséget okoz. Ugyanez vonatkozik arra is, ha valaki túl sok ballasztanyagot eszik. A niacint nem lehet tárolni, a fölösleg a vizelettel eltávozik, így állandóan gondoskodni kell az utánpótlásról.
 

Cimke:  Bejegyzés közzétéve ekkor 2011. november 23., szerda idő 20:01 ebben a kategóriában: Vitamin ABC. Trackback kikapcsolva.

  0 hozzászólás

  Szólj hozzá te is!

  Neved (beceneved) (*)
  E-mail (nem publikáljuk) (*)
  Weblapod (ha van)
  Hozzászólásod