A B10 vitamin

  Kategória Vitamin ABC
24
nov
A B10 vitamin

 

 

 

 

A B10 – vitamin (PABA) a szépség vitaminja. Létezik hát egy B – vitamin, amely pótolni tud minden kozmetikai szert és festéket. Valójában ez nem meglepetés, hiszen a kutatók régóta tudják, hogy a sima, egészséges, ránctalan bőr, a dús, színét megőrző haj és a csinos külső eredője az anyagcsere, nem kell külső segítséghez folyamodnunk érdekükben. A szabadban élő állatok bizonyítják ezt: bőségesen ellátják magukat PABA – tartalmú táplálékkal, és ennek köszönhetik, hogy életük végéig megtartják pompás szőr-, toll- vagy pikkelyruhájukat. Az állatoknak nem kell szolárium, nincs szükségük éjszakai és nappali hidratáló krémekre, hajfestékre, spray-kre, gélekre, hajcsavarokra, lakkokra és más vegyi anyagokra. Az állatok minden mesterséges eszköz nélkül is mindig „csinosak és vonzók”.

 

Forrásai:Teljes gabonaszemek, búzacsíra, korpa, rizs, sörélesztő, máj, vese.

Hatásai:
Részt vesz a vas anyagcserében, a vörösvértestek képződési folyamatában. Elősegíti a folsav termelődését, valamint a pantoténsav felszívódását.

Hiánya következtében kialakul: Őszülés, ekcéma, bőrelváltozások, bőrbetegségek, hajhullás, gyors kifáradás, ingerlékenység, fejfájás, emésztési zavarok, ideges tünetek.

Mire jó?
Bevitelével elkerülhetjük a vashiányos vérszegénység kialakulását. Szedésével egészséges marad a haj és a bőr.

Hogyan jut a testsejtekbe?
Ezt a vitamint elsősorban a máj, a sörélesztő, a búzacsíra, a melasz és a joghurt tartalmazza, de az egészséges bélfórában a baktériumok is elő tudják állítani. Innen a folsav részeként, vagy mint szabad vitamin jut be a vérbe és a szövetekbe.

Hogyan hat a B10 – vitamin (PABA)
A PABA a bőr sejtjeiben koncentrálódik. A külső bőrszövetben, a stratum corneumban az intenzív napsugárzás bizonyos védőanyagokkal reagál. Ily módon kiszűri az ibolyántúli fényspektrumból azokat a napsugarakat, amelyek leégést vagy bőrrákot okozhatnak.
A B10 – vitamin megállapítja és enyhítheti a vitiligót is, a bőrelszíneződést, amelynek során elsősorban az arcon és a kézen keletkeznek egyre növekvő pigment - hiányos fehér foltok. A PABA általában mindenhol segít, ahol fontos a pigment - képződés támogatása, így a hajban is. A módját még nem egészen tisztázták a kutatók. Feltehető, hogy a PABA szükség esetén, az anyagcsere során a fenil – alanin aminosavból szintetizálódik – ez az aminosav vegyi szerkezetében nagyon hasonlít a vitaminra.

Hogyan fedezhetjük a B10 – vitamin (PABA) szükségletünket?
Ennek a vitaminnak nincs hivatalos mennyiségi előírása. Az anyagcsere – szakértők abból indulnak ki, hogy ha elég folsav van a táplálékban, az a PABA – szükségletet is fedezi.
A PABA részt vesz a fehérjék lebontásában és hasznosításában, továbbá a vörösvértestek képzésében, amelyek ellátják sejtjeiket oxigénnel.
 

Cimke:  Bejegyzés közzétéve ekkor 2011. november 24., csütörtök idő 15:28 ebben a kategóriában: Vitamin ABC. Trackback kikapcsolva.

  0 hozzászólás

  Szólj hozzá te is!

  Neved (beceneved) (*)
  E-mail (nem publikáljuk) (*)
  Weblapod (ha van)
  Hozzászólásod